Версія для друку

ДНУ вітає першокурсників

9 вересня відбулася урочиста церемонія посвяти першокурсників Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара. Студентами ДНУ цього року стали майже 2000 випускників шкіл і коледжів. Набір і досі триває.

Зі вступом до Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара новоспечених студентів привітав ректор професор Сергій Оковитий:

Ми всі розпочинаємо новий навчальний рік у складних умовах воєнного стану. Однак викладачі, студенти і весь колектив Дніпровського університету довели, що ми, як дружна родина, можемо згуртуватися і разом подолати будь-які виклики, які ставить перед нами життя. І ми щиро вдячні вам і вашим батькам за довіру і вибір ДНУ. Наш університет, дійсно, найкращий: про це свідчать і оцінки міжнародних експертів, і успіхи наших студентів, і блискучі кар’єри наших випускників. Ми раді, що ви (де би зараз не були) обрали Україну й освіту в Україні. Це вам, сьогоднішнім студентам, відбудовувати наші міста і заводи, піднімати економіку після звільнення всіх територій від окупантів. Тож ми всі маємо навчати та навчатися із подвійним сумлінням і завзяттям! Сьогодні ж ви, дорогі першокурсники, розпочинаєте новий, дорослий етап вашого життя – і тільки вам визначати, яким він буде. Чотири роки бакалаврату промайнуть швидко, і я щиро бажаю, щоб це були незабутні роки вашого життя. Щоб ви реалізували мрії, з якими обирали наш університет; щоб здобули тут ґрунтовні та сучасні знання, які допоможуть стати професіоналами; і щоби ви зустріли у нас щирих друзів, які стануть друзями на все життя. А поки всі разом міцно тримаймо наш освітянський фронт! Вірмо в ЗСУ та працюймо на Перемогу України! – закликав Сергій Іванович.

Далі ректор познайомив першокурсників із проректорами та деканами, з якими надалі вони здобуватимуть якісну фахову освіту. Також із подякою за вибір родини ДНУ на свято студентів-новачків завітала виконувачка обов’язків ради студентів Дар’я Шишко. Вона запевнила: незважаючи на жодні обмеження, які переживає зараз країна, студентське життя у Дніпровському національному університеті імені Олеся Гончара буде насиченим та яскравим.

Упевнена, наступні роки в ДНУ стануть для вас незабутніми і промайнуть непомітно. Увесь цей час поряд із вами, як у справжній дружній родині, будуть найкращі «батьки» – ваші викладачі та «старші брати і сестри» – рада студентів, які надаватимуть повну підтримку і всіляку допомогу. Маю надію, що за чотири роки ви отримаєте омріяні дипломи ДНУ і знову отак зберетеся – вже у мирній країні! – побажала представниця студради.

Справді віриться, що нинішні першокурсники будуть гідними звання випускників ДНУ – університету з великою історією, чудовими традиціями та творчими надбаннями. Університету, якому скоро виповнюється 104 роки!

І за однією із давніх університетських традицій ректор передав новому поколінню студентів символічний студентський квиток. Його отримала першокурсниця ФУІФМ Поліна Попова, на рахунку якої золота медаль, перемоги в олімпіадах та 200 балів з НМТ при вступі. Вітаючи першокурсників з довгоочікуваним вступом, Поліна зазначила:

Сьогодні, можливо, один із кращих днів вашого життя. Адже амбітна ціль – вступити до найкращого університету регіону – досягнута. І тепер ви маєте за честь бути студентами Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара. Сподіваюся, за чотири роки ви пишатиметеся своїми досягненнями. А поки, у ці жахливі часи російсько-української війни, ми всі продовжуємо жити, працювати і боротися за майбутнє нашої Батьківщини. І нинішній день урочистої Посвяти є гарним доказом того, що допоки живе студентство, наш університет та інші навчальні заклади України; допоки житимуть освіта і наука – житиме і наша Держава. Тож наближаймо Перемогу своїм успішним навчанням! Заповітний день Перемоги України вже скоро!

Із побажаннями тільки відмінних оцінок під час вручення символічної залікової книжки до новачків-першокурсників ДНУ звернулася виконувачка обов’язків проректора з науково-педагогічної роботи Наталія Гук. Вітаючи молодь із початком першого навчального року у стінах нашого університету, Наталія Анатоліївна підкреслила:

– Дніпровський національний університет імені Олеся Гончара – це університет можливостей. Під час навчання ви можете обирати: цікаві вам вибіркові дисципліни чи додаткові освітні ресурси у рамках неформальної освіти; міжнародні програми академічної мобільності; різноманітні гуртки з творчого самовираження у Палаці студентів чи спортивні секції ДНУ. Усе це доступно для вас. Тож, будь ласка, користуйтеся. Успішно навчайтеся заради майбутнього України і своєю працею наближайте нашу Перемогу!

Наразі, на жаль, численні випускники ДНУ у лавах Збройних Сил України вкотре відстоюють незалежність нашої держави. Не шкодуючи власного життя, вони захищають нашу свободу від імперських амбіцій та право бути вільними у своєму виборі європейських цінностей. І традиційно в Дніпровському національному університеті вшановують пам'ять кожного загиблого. Так, на пошану загиблих захисників України провели хвилину мовчання, а також поклали квіти до монумента загиблим студентам «Скорботна». Так само на честь усіх Героїв, хто нині докладає зусилля дійти до Перемоги з добрим наміром – жити у мирі, пролунала «Ой у лузі червона калина». Пісню, що стала справжнім гімном опору і захисту нашої Батьківщини, виконали студент ФФЕКС Дмитро Шведов та учасниці народної студії сучасного вокалу «Мрія» Палацу студентів.

Отож перемагаймо та зустрічаймося в аудиторіях! Бажаємо нинішнім нашим героям – студентам-першокурсникам ДНУ завзяття, натхнення і безлічі чудових миттєвостей в університеті! Сподіваємося, скоро повернемося до нормального навчального процесу – і наші студенти здобуватимуть знання та важливий життєвий досвід цілковито офлайн.

Віримо в Перемогу! А поки щасливі першокурсники діляться з нами своїми планами і мріями.

Випускниця ЗСО №116 Дніпра, золота медалістка Юлія Палаш стала студенткою І курсу факультету економіки і тепер здобуватиме освіту за спеціальністю 076 Підприємництво, торгівля та біржова діяльність. Дівчина з 8 класу бажала навчатися в Дніпровському національному університеті імені Олеся Гончара і, врешті, досягла свого, навіть попри супротив батьків. Юлія знала – саме кафедра економіки, підприємництва та управління підприємствами ДНУ як найкраще підходить щоби втілити давню мрію.

– Я з дитинства мріяла відкрити власний бізнес. Уявляла себе власницею кав’ярні, де продаються смачні й оригінальні тістечка для містян. Звісно, я розуміла, щоби вдало реалізувати свій проєкт, мені необхідні спеціальні професійні знання та вміння. І такі фахові навички я зможу здобути якраз у Дніпровському національному університеті, – відзначає Юлія.

Плекала дитячу мрію стати вчителем географії і першокурсниця історичного факультету Яна Чуйко. Яна – випускниця Нехворощанського ЗЗСО (Новосанджарський район, Полтавська область). Завжди успішно навчалася, перемагала в районних і обласних олімпіадах з географії, тож із середнім балом – 180 легко вступила до ДНУ на спеціальність «014.07 Середня освіта (Географія)».

– Ще зі школи я мріяла бути директоркою, можливо, тому що мені подобається керувати, – з гумором відзначає Яна. – Проте я добре розумію, що спочатку треба виявити себе гарним вчителем. Вірю, що зможу їм бути, адже вже мала практичний досвід проведення уроків історії та географії під час Дня самоврядування у нашій школі. Тому без вагань вирішила вступати за фахом саме в Дніпро, в престижний Дніпровський національний університет імені Олеся Гончар. Планую по завершенню навчання залишитися у Вашому місті, бо знаю, що тут наразі не вистачає вчителів географії, – говорить Яна.

А от дніпрянин Макар Дробишев, першокурсник спеціальності 134 Авіаційна та ракетно-космічна техніка фізико-технічного факультету, розглядає навіть можливість закордонних стажувань у процесі навчання. Хлопець із дитинства має хист до технічних та інженерних спеціальностей. Змалку читав спеціальну літературу, займався робототехнікою, а три роки тому зацікавився ще й космічною інженерією, зокрема двигунобудуванням в ракетно-космічній техніці. Спочатку Макар самостійно вивчав конструювання, потім відвідував гурток із ракето-космічного моделювання у НЦАОМУ ім. О.Макарова та проводив деякі експерименти, а також розробляв теоретичні роботи з двигунобудування, які представляв на всеукраїнських та міжнародних тематичних конкурсах.

– На хакатоні «ТехноАрт», що проводився у НТУУ «Київський політехнічний інститут імені І.Сікорського» я зустрів однодумців. Тепер командою ми продовжуємо розробляти цікаві технічні проєкти і презентувати їх на локальних та міжнародних конкурсах. Попереду – участь у хакатоні NASA SpaceApps Challenge 2022, що об’єднає винахідників з різних частин світу. Там професіонали і студенти-початківці вирішуватимуть найрізноманітніші завдання: від програмування та конструювання до педагогіки на космічну тематику.

Побажаємо успіхів усім талановитим першокурсникам Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара!

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram