Версія для друку

ДНУ & SoftServe: дуальна освіта

Дніпровський національний університет імені Олеся Гончара та компанія SoftServе підписали договір про співробітництво, який передбачає впровадження елементів дуальної освіти для ІТ-спеціальностей ДНУ.

Співпраця ДНУ з підприємствами ІТ-галузі розвивається вже давно і активно. Її флагманом є факультет прикладної математики, де ефективно впроваджується напрям спільної підготовки фахівців разом з ІТ-компаніями регіону. Багаторічне партнерство з провідними ІТ-компаніями дозволяє реалізовувати на базі ДНУ різні масштабні проєкти, включно з освітніми програмами для студентів і викладачів.

Як відзначає ректор Сергій Оковитий, сучасні студенти хочуть протягом навчання бачити довготермінову перспективу свого кар’єрного розвитку. Адже при побудові власної освітньої траєкторії від самого початку навчання вони орієнтуються на вимоги ринку праці. Саме тому співпраця з лідерами ІТ-ринку України є цікавою для здобувачів освіти дев’яти спеціальностей, пов’язаних із програмуванням, комп’ютерними науками та ІТ-технологіями, що є нині в ДНУ.

Втілення програми дуальної освіти в ДНУ є надзвичайно важливим. Аби не лише студенти, а й школярі, наші потенційні абітурієнти, знали заздалегідь, які можливості чекатимуть їх під час навчання на факультетах прикладної математики й фізики, електроніки та комп’ютерних систем, де здійснюється підготовка фахівців за 12 галуззю знань. У такий спосіб ми можемо отримати якнайбільше зацікавлених студентів, а, відповідно, і більше вмотивованих випускників, які потім успішно працевлаштуються у різні підприємства ІТ-галузі. Бо, як відомо, ринок ІТ в Україні дуже великий, досить багато коштів в економіку надходить саме завдяки діяльності українських айтішніків у міжнародних корпораціях на аутсорсингу. Тож нинішнє запровадження тісної співпраці у рамках дуальної освіти з одним із лідерів ІТ-ринку України, компанією SoftServе, – це, безумовно, позитивний крок як для Дніпровського університету, так і для всієї галузі та держави в цілому, – підкреслив Сергій Іванович.

Розвиток інтелектуального потенціалу ІТ-індустрії у цілому й, зокрема, в нашій державі – одна із ключових засад корпоративної соціальної відповідальності SoftServе, зазначає менеджмент компанії. Головною цінністю є люди – і не лише безпосередні працівники компанії, а й студенти, викладачі, адміністрація університетів-партнерів, з якими компанія взаємодіє. Саме тому SoftServе прагне збудувати найліпші перспективи для українців, щоб у них вдало складалася кар’єра, було комфортно розвивати ІТ-ком’юніті, а всім нам – разом співіснувати в одній країні.

Заради цього у такий нелегкий для України час ми об’єднуємося і будуємо плани на майбутнє, – говорить директорка дніпровського ДевЦентру Олена Корсун. – І нинішнє підписання угоди з Дніпровським національним університетом імені Олеся Гончара – це не просто формалізування, а вихід нашого багаторічного партнерства на тотально новий рівень. Тому що поєднання фундаментальних знань, які дає університет, і тих сучасних підходів, методик і практичних ресурсів, що є у бізнесу, – це, насправді, дуже потужна комбінація. Таким чином молоді таланти України зможуть бути затребувані у світі, й, насичуючи ринок праці, допомагати Батьківщині відроджуватися. Тож вважаємо підписання цієї формальної угоди про партнерство в сучасних реаліях війни особливою подією і для освіти, і для бізнесу. По суті, це наш великий спільний внесок у швидке відродження країни після Перемоги. До цього ми готуємося вже зараз, – наголосила пані Олена.

Із виходом співпраці на новий щабель партнерів привітала деканеса факультету прикладної математики ДНУ Олена Кісельова. Олена Михайлівна нагадала, що багаторічне співробітництво, яке поєднує ДНУ і SoftServе має багато форм. Це: спільні освітні проєкти; кураторство над бакалаврськими і магістерськими роботами; інтернатура і перші робочі місця для студентів; міні краш-курси для молодших колег від студентів, які вже пройшли стажування в SoftServе; програми підвищення кваліфікації для викладачів тощо.

Ми раді, що всі спільні проєкти – маленькі, середні чи великі – завжди реалізовувалися з великою зацікавленістю та позитивним зворотнім зв’язком від наших партнерів. На сьогодні SoftServе – це, безумовно, найбільша і найкраща компанія, з якою ми співпрацюємо. Це – одна із тих компаній, яка по-справжньому розуміється на тому, як формується ІТ-ринок; чого прагнуть студенти, які заходять в ІТ-галузь, і надає їм всі можливості для самореалізації, – відзначила Олена Михайлівна.

Дійсно, велика кількість студентів-айтішників ДНУ щороку працевлаштовуються в партнерську компанію SoftServе. Тож на факультеті прикладної математики сподіваються, що наші студенти і надалі зможуть ефективно поєднували навчання та працю за спеціальністю. Відтак, уведення практики дуальної освіти в навчальний процес стане виграшним кроком для всіх сторін.

Довідка:

Компанія SoftServe – провідна українська ІТ-компанія, що працює у сфері розробки програмного забезпечення та надання консультаційних послуг у сфері цифрових технологій. Наразі є однією з найбільших компаній-розробників програмного забезпечення у Центральній і Східній Європі та найбільшою аутсорсингової компанією в Україні. Головні офіси компанії знаходяться в Остіні (штат Техас, США) та Львові (Україна). Також відкриті представництва у Києві, Дніпрі, Харкові, Чернівцях, Рівному, Івано-Франківську. Загалом у 35 офісах в 12 країнах світу працюють більше 4000 співробітників.

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram