Версія для друку

ДНУ і Університет Сассексу тепер побратими

«Український Дніпровський національний університет імені Олеся Гончара став побратимом Університету Сассексу». Так британські колеги почали розповідь про вчорашнє підписання офіційної угоди про партнерство і співробітництво між нашим університетом і Університетом Сассексу (Фалмер-Брайтон, графство Західний Сассекс, Велика Британія).

Укладений Меморандум про взаєморозуміння покликаний підтримати студентів і науковців, переміщених через воєнні дії в Україні. Це стало можливим завдяки нещодавньому запуску спеціальної програми Twinning від Cormack Consultancy Group та Universities UK International. Співпраця британських та українських університетів у рамках цієї програми спрямована, насамперед, на спільне використання ресурсів та запобігання «витоку мізків» з України у цей складний воєнний час. Зокрема, меті подібної підтримки українських колег в Університеті Сассексу наразі вже присвячена 71 офіційна угода з іншими університетами Великої Британії. А нинішня угода з Дніпровським національним університетом імені Олеся Гончара безпосередньо сприятиме обміну ресурсами зі студентами та викладачами ДНУ, які отримають доступ до онлайн-курсів, навчальних матеріалів та онлайн-бібліотеки Університету Сассексу. Додатково тривають перемовини щодо участі науковців ДНУ у спільних дослідницьких проєктах.

За таку ініціативу єднання та щирі зусилля з підтримки цілісності українських університетів робочій групі британських колег подякував ректор ДНУ професор Сергій Оковитий. Він зазначив, що ці надскладні часи вища освіта в Україні зазнає серйозного впливу. Саме тому науково-академічна співпраця з Університетом Сассексу за підтримки Cormack Consultancy Group є для нас такою цінною та необхідною.

Українці надзвичайно вдячні британському народові за підтримку. А безстрашний Борис Джонсон, який знову відвідав Україну, став справжнім національним героєм для нашого народу, – сказав на відкритті зустрічі Сергій Іванович. – Щодо співробітництва між нашими закладами: ми віримо, що співпраця з Університетом Сассексу принесе Дніпровському національному університету значний прогрес і найкращі практики в дослідницькій та освітній сферах, які стануть неоціненним внеском в інтернаціоналізацію нашого університету. Зокрема, багатий досвід і високі стандарти якості в розробці навчальних програм. Онлайн-навчання або короткотермінові курси, які сьогодні пропонують британські колеги, можуть стати для наших студентів унікальною можливістю покращити свої предметні знання та володіння англійською мовою. Так само, впевнений, що співпраця наших бібліотек сприятиме взаємному культурному та інтелектуальному збагаченню, а спільні наукові дослідження будуть надзвичайно успішними у напрямку розвитку європейських перспектив вищої школи України.

Зазначимо, що Дніпровський національний університет імені Олеся Гончара вже має гідний кейс кооперації з багатьма європейськими, американськими та азійськими науковими та освітянськими інституціями. Це відомі й потужні наукові школи (про що свідчать рейтинги цитованості учених ДНУ у світових наукометричних базах) та десятки реалізованих міжнародних проєктів у різних галузях. Відтак, з університетом-побратимом із Великої Британії обговорюється широкий спектр наукових обмінів.

Це підтвердила і віцеканцлерка Університету Сассексу, професорка Саша Рознейл:

Протягом останніх шести місяців ми здалеку бачили, що народ України зіткнувся з неймовірними руйнуваннями та стражданнями. Тож віримо, що нинішня угода з Дніпровським національним університетом імені Олеся Гончара по-справжньому об’єднає наші два заклади для підтримки українських науковців та заохочення до подальшого навчання як зараз, так і в майбутньому.

Загалом, до підписання історично важливого Меморандуму про взаєморозуміння долучилися: співробітники Університету Сассексу – керівник відділу глобального партнерства Лі Камм; керівниця відділу глобальної взаємодії Джемма Праудлі; керівник міжнародного офісу Мартін Хукхем-Сіммс; тимчасова заступниця директора з комунікацій та цифрових медіа Сьюзен Сіммондс та менеджерка зі зв’язків зі ЗМІ Лорен Елліс. Також учасниками події стали випускники ДНУ, а нині лектори математики Школи математичних і фізичних наук Університету Сассексу доктор Костянтин Блюсс та докторка Юлія Киричко. З української сторони на церемонії підписання були присутні: проректор з наукової роботи Олег Маренков, проректор з правових питань та розвитку Герман Петер, виконувач обов’язків проректора з науково-педагогічної роботи у сфері міжнародного співробітництва Віктор Гассо, виконувач обов’язків начальника відділу по роботі з міжнародними організаціями та іноземними партнерами Дмитро Меліхов та керівниця пресслужби ДНУ Алла Бахметьєва.

Переглянути відео з підписання Меморандуму: https://universityofsussex.zoom.us/rec/share/3wvAO5HT4yHqnP5oPc5wqoA5SlWyF1uCfEN7CRMSmhA1MkCa7qPqBXok2YE8pzm4.5TYSOaQ_yoJ4z2PA?startTime=1661415692000

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram