Версія для друку

Наукова стаття хіміків ДНУ – у Nature Reviews Chemistry

Нещодавно директором НДІ хімії та геології ДНУ, доктором хімічних наук, професором Віталієм Пальчиковим у співавторстві із американськими колегами було опубліковано оглядову роботу в одному з найбільш визнаних та престижних світових журналів Nature Reviews Chemistry, який має 5-річний імпакт-фактор 41.5 (CiteScore46.5 згідно з базою даних Scopus).

Журнали групи Nature – лідери серед наукових видань з усіх природничих наук. Там публікуються найвизначніші наукові роботи, які у подальшому можуть суттєво впливати на розвиток відповідного наукового напрямку в цілому. За результатами міжнародних наукових досліджень, наші видатні хіміки професор Сергій Оковитий та Віталій Пальчиков мають спільні публікації із колегами з Оксфордського університету у цих рейтингових журналах.

Так, нинішня стаття Віталія Пальчикова присвячена новим методам утворення зв’язків карбон-нітроген за допомогою фотохімічних реакцій. Їм наразі приділяється величезна увага, оскільки ці реакції дозволяють отримати бажаний продукт у дуже м’яких умовах, як правило, за кімнатної температури і без тиску, під дією LED-світла, світла від компактних флуоресцентних ламп або навіть сонячного світла.

Робота над цим оглядом почалася ще влітку 2020 року під час карантину в США, коли стало остаточно зрозуміло, що найближчі кілька місяців доступ у лабораторію буде суттєво обмежено. Зазвичай на огляди просто немає часу, оскільки аспіранти і постдоки працюють у лабораторії по 60-70 годин щотижня. Після першого варіанту статті, який з’явився досить швидко, було ще багато правок та роботи з рисунками. Вся робота загалом зайняла близько двох років із великими перервами, – розповів професор Пальчиков.

Графічний реферат статті в Nature Reviews Chemistry

Хіміки-синтетики вже давно працюють над селективними реакціями утворення зв’язку C–N оскільки цей фрагмент є майже у всіх природних продуктах, фармацевтичних препаратах та функціональних матеріалах. Останнім часом такі фармацевтичні гіганти, як Pfizer, Bayer, Merk, Glaxo Smith Kline, Eli Lilly та інші, все частіше використовують у промислових масштабах фотохімічні перетворення замість класичних реакцій.

Реакція під дією світла (Blue LED)

У НДІ хімії та геології Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара наразі виготовлені власні фотохімічні реактори для розробки нових реакцій. Ми сподіваємося за підтримки МОН та НФДУ продовжити ці дослідження.

Наші саморобні фотохімічні реактори

Посилання на статтю: Rivas M., Palchykov V., Jia X. etal. Recent advances invisible light-induced C(sp3)–N bondformation. Nat. Rev. Chem. (2022), https://doi.org/10.1038/s41570-022-00403-8

Проректор з наукової роботи
Олег Маренков


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram