Версія для друку

Учені ДНУ – академіки Академії політичних наук

У Дніпровському національному університеті імені Олеся Гончара презентували книгу Президента Академії політичних наук України Петра Мироненка «Збочена росія та ознаки Третьої світової війни».

Захід зібрав знаних учених-експертів у галузі політичних наук і соціології та їхніх молодих колег – студентів факультету суспільних наук і міжнародних відносин ДНУ. Усією спільнотою не тільки ознайомилися з новим науковим доробком засновника Академії політичних наук України (АПН), а й відкрито обговорили актуальні соціальні та політичні питання, пов’язані з війною росії проти України.

На початку цієї зустрічі відбулася знакова подія – установче засідання регіонального відділення АПН, на якому вручили дипломи новим членам. Так, дипломи академіків ГО «Академія політичних наук України» отримали відомі дніпровські учені-представники ДНУ: завідувач кафедри політології доктор політичних наук, професор Олексій Третяк; завідувач кафедри соціології доктор політичних наук Віталій Кривошеїн, а також доценти кафедри політології Михайло Тимченко і Роман Романов. Також на зустрічі були присутні дійсні члени Академії доктор політичних наук Олега Тупиця та доктор юридичних наук Володимир Тертишник.

Вітаючи шанованого політолога керівника АПН України Петра Мироненка у Дніпрі, Олексій Третяк, насамперед, подякував за оцінку нашого суміжного (прифронтового) регіону як стратегічно важливого:

– Заслуговує на повагу, що Ви, Петре Володимировичу, у цей складний час прагнете поділитися Вашим великим умінням військово-політичного аналізу та багатим досвідом державного управління й розширюєте нині мережу Академії політичних наук України. Адже АПН – це потужна організація, що об’єднує науковців і діячів освіти, експертів, які мають значний досвід практичної політичної діяльності, державного й економічного управління. Саме таке об’єднання фахівців працює на нашому регіональному рівні. І входження до нього експертно-аналітичної спільноти Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара – це, безперечно, здобуток. Тому що дніпровське відділення АПН покликане сприяти комунікації й обміну досвідом між представниками різних галузей політологічної практики, реалізації спільних дослідних і прикладних проєктів в громадській сфері. Щиро сподіваємося на плідну співпрацю і нові досягнення, які б яскраво засвідчили, що навіть у воєнний час українська політична наука розвивається. Вона має не тільки потужні основи, а й значні перспективи, – підкреслив у зверненні до Президента Академії політичних наук України Олексій Анатолійович.

У спільноті політологів очікують, що громадськість Дніпра широко відгукнеться на імпульси, які виходять від вченого Петра Мироненка та його наукового доробку – унікальної книги «Збочена росія та ознаки Третьої світової війни». Написана у стилі нотаток із щоденника українського політолога, вона слугує своєрідним методичним посібником не тільки для експертного середовища, а й усіх, хто цікавиться сучасною політикою, зокрема, подіями, що відбуваються в Україні. 4-томне видання повністю присвячене актуальним проблемам російсько-української війни в контексті світової політики. А саме: дає відповіді на питання про причини російського вторгнення в Україну й значимість боротьби українського народу в світовому цивілізаційному вимірі; визначає напрямки гуманітарного та громадського політичного виховання в Україні в умовах великомасштабної війни та інше. Ознайомившись зі збіркою матеріалів П. Мироненка, читач отримує фаховий прикладний військово-політичний аналіз сучасних реалій.

Його автор – теоретик-аналітик і практик. Петро Мироненко – доктор політичних наук з воєнно-політичною освітою та великим досвідом практичного управління. У формі щоденника Петро Володимирович фактично подає своєрідні «ключі», алгоритми тлумачення причин початку (від 1995 року, коли, за висновком науковця, намітилися перші ознаки Третьої світової війни), а також загальних тенденцій нинішньої російсько-української війни. Свої спостереження автор доносить у формі персонального дослідження передвоєнних спогадів та хронік актуальної війни. Чому вони варті уваги? Бо у нотатках зафіксований особистий досвід проживання і розуміння ментальності держави-агресорки, що розв’язала Третю світову війну на території України та вчиняє геноцид українського народу. Буквально спираючись на знання, здобуті протягом 25 років проживання на росії, Петро Володимирович пояснює читачеві агресивну сутність тієї держави та її населення, що успадкувало ментальність народів Орди, яка й заснувала Московське князівство.

– Чому я вважаю, що мав право написати про свої емоції і багаторічні знання народу і держави росії? Оскільки за 25 років, поки я служив, вчився, а потім працював там у різних сферах (військовим, в науковій роботі чи виконавчій владі), я мав змогу осмислити особливості російської культури, історії, взаємодії ідеології та політики. І я зовсім не хотів їм уподібнюватися… Я їх вивчав. Вивчав не лише ментальність державної форми правління, а й психологічну (ба навіть психо-неврологічну) поведінку людей, серед яких жив. І дійшов висновку, що Україна – не росія. Ми існуємо в різних цивілізаціях і живемо з різними моральними цінностями. Ми настільки ментально різні, що я вирішив донести це українському суспільству, – зізнався автор.

Відтак, усім нам, а особливо молоді, учений порадив іти вперед. Навчитися управляти собою – стати сильнішими й організованішими. Згадати свої козацькі корені та як титульна нація упевнено будувати Українську Державу. Послідовно займаючи правильну державотворчу позицію, викорінювати елементи лояльності до всього прорадянського, заміщувати зручні російські алгоритми мислення та наративи. Тільки так зможемо вибудувати якісно інший напрямок і сучасну цивілізацію.

– Будуймо Україну в собі і навколо себе! – закликав Петро Володимирович.

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram