Версія для друку

Гутірки «Україна та новий історичний час»

6 липня у Дніпропетровському відділенні Малої академії наук України презентували проєкт «Гутірки ”Україна та новий історичний час”». Ініціаторами створення нового науково-патріотичного дискусійного клубу виступили науковці ДНУ.

Актуальний проєкт – це спільна робота Дніпропетровського та Донецького регіональних відділень МАН України. Проєкт об’єднує науковців, педагогічних працівників, керівників гуртків та наукових відділень, студентів Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара та двох переміщених на базу ДНУ університетів – Східноукраїнського національного університету імені Володимира Даля (м. Сєвєродонецьк) і Горлівського інституту іноземних мов Державного вищого навчального закладу «Донбаський державний педагогічний університет» (м. Бахмут).

На презентації команду ДНУ представляли ректор Сергій Оковитий, проректор з наукової роботи Олег Маренков та авторка проєкту – доцентка кафедри історії України ДНУ кандидатка історичних наук Світлана Каюк. Учасників прем’єрної зустрічі клубу також привітали директорка КПНЗ «МАНУМ» ДОР Наталія Тягло і директорка КПНЗ «ДОМАНУМ» Оксана Євдокімова.

Наголошуючи на важливості для молоді неформальних заходів із національно-патріотичного виховання, Сергій Оковитий зазначив:

Особливістю проєкту є мультидисциплінарність. Саме такий підхід виокремлює наш класичний університет з-поміж інших. Завдяки цьому можна залучити якомога більше школярів до дискусій з таких актуальних питань та допомогти молоді сформувати власну позицію, уникнувши впливу пропаганди. Зокрема, заплановане залучення експертів всього спектру гуманітарних, соціальних, природознавчих та технічних наук. Напрями для спільних досліджень учасників дискусійного клубу найрізноманітніші: історія, географія, філософія, релігієзнавство, політологія, соціологія, психологія, культурологія, філологія, мистецтвознавство, комп’ютерні науки тощо.

Серед основних питань, які виносимуться на обговорення дискусійного клубу: виклики нового історичного часу: модерн і постмодерн; релігійні війни модерну: чи можливе їх завершення війною в Україні; історичні особливості України як геополітичного простору, що заслужив виключну роль в історії, сучасності, майбутньому; історичні міфи у сучасному публічному просторі як спекуляції політиків: чому історією виправдовують війни; тоталітаризм: вчора, сьогодні, завтра. Чи може історія та її популяризація навчити?; пропаганда у сучасному світі – нові технології на службі старих ідей; пропаганда vs контрпропаганда; український Донбас – який він? Створення позитивного образу; український Крим не потребує популяризації, бо має свій незабутній і надзвичайно привабливий колорит тощо.

Як зазначила ідейна натхненниця проєкту Світлана Каюк:

Насамперед, проєкт покликаний через усвідомлення широкої перспективи нового історичного часу та геополітичних змін сформувати зрозумілий та позитивний образ подій, що сьогодні відбуваються в Україні. Ми також сподіваємося, що наші «Гутірки» зможуть підтримати науковий потенціал обдарованої молоді та сприятимуть налагодженню комунікації між молоддю різних регіонів України (різних, передусім, за ступенем задіяності, а відтак й травмованості від сучасних подій) та різних соціальних груп (студенти та школярі), – розповіла Світлана Миколаївна.

Загалом, проєкт передбачає проведення серії відеоконференцій у форматі лекцій-дискусій для науковців, викладачів та учнів; прес-інтерв’ю між викладачами ЗВО, керівниками наукових відділень, студентами університетів, запрошеними спікерами (відомих в Україні та за її межами) та учнями-членами Дніпропетровського і Донецького відділень Малої академії наук України. Також у розкладі клубу – проведення практичних офлайн-занять у форматі воркшоп для активної і зацікавленої молоді. Наприклад, після коротких онлайн-лекцій та обговорення учасникам запропонується створити команди та підготувати колективні відповіді на питання у вигляді презентацій, відеороликів YouTube та коротких TikTok-сюжетів на теми, що потребують сучасної популяризації.

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram