Версія для друку

Понад 50 заходів для дітей з Маріуполя: майстер-класи, лекції, квести

У Дніпрі провели Noosphere STEM Camp – безоплатний навчально-розважальний курс для дітей з Маріуполя. Курс проходив з 20 по 23 червня, а його учасниками стали 50 маленьких маріупольців. Частина заходів проходила на базі Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара.

Аби допомогти дітям адаптуватись до нових реалій, організатори – ГО «Асоціація Ноосфера» – створили курс, базуючись на принципі STEM освіти: «Навчайся розважаючись». У цікавій і доступній формі діти вивчали програмування та робототехніку, закони хімії та фізики, а також дізнавались про будову Всесвіту і про те, як інженери конструюють космічні кораблі майбутнього, а археологи досліджують життя первісних людей.

Учасників курсу поділили на три групи за віковим принципом: від 4 до 6 років, від 7 до 9 і від 10 до 13. Кожна група мала власну програму, адаптовану відповідно віку. Загалом, під час Noosphere STEM Camp відбулося 52 заходи різних форматів: від майстер-класів до лекцій, ігор і квестів.

З дітьми працювала велика команда: педагоги, тренери, волонтери, психологи. Загалом близько 50 спеціалістів. Серед викладачів – представники Дніпровського національного університету ім. Олеся Гончара, Українського державного університету науки і технологій, Комп’ютерної академії ШАГ, робототехнічного хабу «Гуртом», американської ігротеки, Федерації ракетомодельного спорту України, Дніпровського планетарію, Дніпропетровського національного історичного музею ім. Д. І. Яворницького, Національного центру аерокосмічної освіти молоді ім. О.М. Макарова й Інжинірингової школи Noosphere. Захід відбувся завдяки залученності Департамента гуманітарної політики Дніпровської міської ради.

«Усі спеціалісти долучились до програми на волонтерських засадах. І нас, насправді, вразила кількість охочих ділитися добром з дітками. Ми задумали ідею Noosphere STEM Camp разом з менторами Інжинірингової школи та командою Noosphere Planetarium, і настільки швидко знайшли партнерів, що зрозуміли: ми на правильному шляху. Розробивши програму курсу, звернулися у шелтери, і тут теж усе було оперативно, буквально за день набралися групи учасників. Особливо цінно було відчути підтримку іноземних партнерів. Так, організатор найбільших змагань з робототехніки Robotics Education & Competition Foundation безкоштовно надала Noosphere робототехнічні конструктори VEX, завдяки яким ми проводимо майстер-класи», – говорить Ольга Зима, керівниця соціальних проєктів Noosphere.

Хтось із учасників курсу уже мав досвід в конструюванні і програмуванні, а хтось вперше спробував себе, але всі навчались з ентузіазмом. Також юні інженери залюбки конструювали моделі ракет, а потім їх же оздоблювали петриківським розписом, спостерігали за зірками разом з лекторами Планетарію, вчилися керувати дроном, створювати комп’ютерні ігри і проводити археологічні розкопки.

10-річний Денис захопився ракетомоделюванням: «Я б хотів ще раз зібрати ракету. Взагалі, обожнюю все робити руками. У мене були сотні оригамі, але всі вони згоріли разом з будинком».

Психологи, які працювали на курсі, впевнені, що формат Noosphere STEM Camp допоможе малечі призвичаїтися до нових умов і водночас поверне втрачену рівновагу: «Ми неймовірно вдячні організаторам! Протягом цих чотирьох днів дітки поринули у захоплюючий світ знань і сучасних технологій. Треба розуміти, що вони втратили не лише дім, але й великий пласт життя, яке їх оточувало: дитсадки і школи, гуртки. Тому повернення в атмосферу навчання дає їм відчуття стабільності, яке дуже впливає на емоційний фон. Дякуємо вам за те, що продовжуєте популяризувати науку в такі нелегкі часи. Космос не такий і далекий, адже він – всередині кожної дитини», – Рената, психологиня, Дніпровський національний університет імені Олеся Гончара.

До речі, Noosphere STEM Camp – не єдиний проєкт громадської організації, спрямований на підтримку українських дітей. До 1 серпня триває прийом заявок на участь у Noosphere Birthday Cards. Це свого роду посткросинг для дітей і водночас марафон єднання, учасники якого обмінюватимуться вітальними листівками з нагоди дня народження.

ГО «Асоціація Ноосфера»


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram