Версія для друку

ДНУ – у десятці лідерів академічного рейтингу «Топ-200 Україна 2022»

Оприлюднено щорічний академічний рейтинг українських закладів вищої освіти «Топ-200 Україна 2022». За результатами ранжування, за минулий навчальний рік Дніпровський національний університет імені Олеся Гончара, суттєво поліпшивши свої показники, піднявся у національній таблиці з 17 на 10 сходинку.

Також Дніпровський національний університет із сумарним індексом закладу – 11,18 упевнено став одноосібним лідером регіональних ЗВО. Наступними серед дніпровських закладів вищої освіти ІІІ-ІV рівнів акредитації у національній таблиці є: НТУ «Дніпропетровська політехніка» – 14 місце (індекс ЗВО – 13,29), Криворізький національний університет – 26 місце (індекс ЗВО – 18,55), Український державний хіміко-технологічний університет – 31 місце (індекс ЗВО – 21,25).

Високі нинішні результати нашого університету в національному інтегрованому рейтингу «ТОП-200 Україна» стали можливими за рахунок покращення показників ДНУ у багатьох міжнародних рейтингах, що бралися до уваги. Власне оцінювання діяльності українських університетів у 2022 році спиралося на використання 10 важливих показників (6 міжнародних і 4 національних). Серед них найбільші вагові коефіцієнти отримали: академічна, науково-видавнича та міжнародна діяльність, оцінка науково-дослідницьких досягнень через порівняння сайтів університетів, цитованість наукових праць вчених університету у високорейтингових наукових виданнях, якість представлення та популярність закладу в інтернет-просторі.

Загалом, академічний рейтинг «Топ-200 Україна» вже шістнадцятий рік поспіль розробляється українським Центром міжнародних проєктів «Євроосвіта» спільно з міжнародною групою експертів IREG Observatory on Academic Ranking and Excellence. При складанні цьогорічної рейтингового списку міжнародними експертами враховувалися, насамперед, сучасні тенденції розвитку як української, так і світової вищої освіти, що зазнає глибинних змін, у тому числі в результаті впливу пандемії COVID-2019 та повномасштабного воєнного вторгнення росії в Україну.

Формуючи рейтингову таблицю, спеціалісти-укладачі послуговувалися такими базовими принципами ранжування університетів України, як: забезпечення відкритості, прозорості, об’єктивності і незалежності (використовувалися лише відкриті дані прямих вимірів, викладені на веб-ресурсах незалежних національних та міжнародних організацій і установ); пріоритетність євроінтеграційних процесів (вагові коефіцієнти міжнародних показників діяльності університетів встановлені вищими за вагові коефіцієнти національних показників) та врахування всебічності і багатогранності діяльності університетів (ширша база показників за інші відомі рейтингові системи).

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram