Версія для друку

Ювілейний «Зоряний шлях» – 20-й старт космічних ідей юнацтва

Цьогоріч XX Всеукраїнська конференція-конкурс науково-дослідних робіт школярів «Зоряний шлях», присвячена різноманітним аспектам дослідження та засвоєння космосу, з успіхом відбулася! Конференція проводилася Національним центром аерокосмічної освіти молоді імені О.М. Макарова (НЦАОМ) спільно з Дніпровським національним університетом імені Олеся Гончара з 23 по 27 травня.

Удвадцяте стартували космічні ідеї та розробки школярів, удвадцяте центр управління стартом був у місті Дніпро. Конференція-конкурс «Зоряний шлях» вже стала старшою за своїх учасників, набула славну історію та цінні здобутки, постійно розвивається та вдосконалюється, завжди залишається святом яскравих думок, оригінальних ідей, красивих і цікавих дискусій юнацтва й досвідчених фахівців, каталізатором зацікавленості та джерелом пізнання.

Але не тільки славний урочистий ювілей зробив конференцію-конкурс цього року особливою. Сам факт її проведення у травні 2022 року в Україні може бути віднесеним до здобутків. Конференція відбулася у воєнний час, на високому рівні, зібравши в онлайн-режимі на Google Meet-конференції школярів та їхніх наукових керівників (вчителів і натхненників) зі шкіл і позашкільних навчальних закладів Дніпропетровської, Запорізької, Кіровоградської, Київської, Львівської, Одеської, Херсонської, Чернівецької та Чернігівської областей. Багато учасників конференції у зв’язку з воєнним станом наразі тимчасово перебувають за кордоном, тому приєднання до конференції відбувалися також із Італії, Німеччини, Об'єднаних Арабських Еміратів, Польщі, Румунії, Словаччини та Чехії. Це поширило географію приєднань до онлайн-участі, сприяло приверненню уваги до конференції у різних країнах.

У процесі роботи конференції загалом відбулося 136 онлайн-підключень, у багатьох випадках за кожним підключенням – декілька чоловік. Усього близько 200 учасників і гостей конференції отримали справжнє задоволення від її роботи.

Школярі України представили 76 робіт за десятьма напрямами: «Астрономія», «Наукові дослідження в Космосі», «Природні явища та екологія Космосу», «Космічна медицина та біологія», «Духовність і Космос», «Космічні апарати і ракети-носії», «Історія космонавтики та ракетно-космічної техніки», «Комп’ютерні технології», «Технічна творчість та ракетно-космічне моделювання», «Космічна фізика».

Дипломами переможців нагороджено 49 учасників, решта учасників отримали грамоти за різними номінаціями. Всі наукові керівники відзначені подяками. Урочисте відкриття конференції, перегляд фільму, присвяченого ювілею конференції-конкурсу школярів «Зоряний шлях», плідна та змістовна робота за науковими напрямами, а також святкове завершення конференції-конкурсу – все проходило жваво, цікаво та емоційно, з радістю спілкування та відчуттям великої небезпеки і скрутності часів, які випали на долю нашої держави нині.

Цього року координаторами напрямів конференції були представники різних установ із багатьох міст України. Представники науково-педагогічного складу Дніпровського національний університету імені Олеся Гончара всі 20 років із великим задоволенням, цікавістю та натхненням беруть участь у проведенні конференції-конкурсу «Зоряний шлях». Цьогоріч координаторами напрямів від ДНУ стали: завідувач кафедри проєктування конструкцій Василь Шевцов, професор Олександр Соколовський, доценти Віктор Хуторний, Вадим Горбань, Сергій Бондаренко, В’ячеслав Білогуров, Олена Левицька, Тетяна Лабуткіна, старший викладач Олег Колесніченко.

Із відкриттям конференції учасників та гостей привітав генеральний директор НЦАОМ імені О.М. Макарова Олексій Кулик, з привітаннями та зверненнями також виступили організатори та гості конференції.

Представлені юнацтвом роботи мали достатньо високий рівень, учасники конференції-конкурсу продемонстрували оригінальність думок і глибокі знання, вміння аргументовано вести полеміку та щиру цікавість до робіт інших учасників. А ще вразила різноплановість кожної конкретної теми, багатогранність підходу до задачі дослідження. У більшості робіт можна було побачити сплав різних аспектів дослідження, поєднання різних сфер знань.

Святковим, емоційним, людяним та корисним для всіх стало закриття конференції-конкурсу, яке поєднало десятки людей із різних куточків України та світу. Це закриття несло глибокий аналіз робіт школярів, поради на майбутнє, а також тривогу один за одного в небезпечний час і велику гордість.

Так, була радість і гордість за юнацтво, яке будує космічні плани, рухає ідеї та розробки до нових орбіт, у простори всесвіту, до нових досягнень людства. Й була вдячність їх учителям та організаторам конференції. А ще висловили велику подяку українським воїнам, героїчний захист яких дозволив провести захід. Також відзначили думку, що Україна – Держава Космічна, не лише завдяки попереднім здобуткам нашої країни у космосі, але й завдяки юному поколінню мрійників і натхненників, які готові братися за великі космічні завдання.

Доцентка фізико-технічного факультету
Тетяна Лабуткіна


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram