Версія для друку

Херсон – місто-герой України

Херсон – важливий адміністративний, економічний та культурний центр півдня України. Місто розташоване на правому березі дельти Дніпра та має стратегічне значення, оскільки залізничне, водне та автосполучення дає можливість доступу до будь-якого куточка нашої країни. Чисельність населення на початок року становила 279 131 осіб. Херсон є осередком суднобудування і торгівлі сільськогосподарською продукцією з іншими регіонами України та зарубіжжя.

Херсон був заснований у 1778 році як фортеця та перша база Чорноморського флоту. З глибокої давнини на берегах Дніпра, де нині розкинувся Херсон, вирувало людське життя. Тут войовничі скіфи зустрічалися з давньогрецькими мореплавцями та купцями, слов'яни-землероби – з кочовими володарями Степу – печенігами та половцями. В різні часи доля міста берегла його від руйнації та знищення. Попри всі негаразди, війни і окупації, місто вистояло і зберіглося.

24 лютого 2022 року життя херсонців розділилося на «до» і «після»: у бік міста рушили колони російських загарбників із боку Криму Не зважаючи на відчайдушні зусилля української армії, ворог значними силами та з великими втратами подолав оборону міста. З 1 березня Херсон був окупований російською ордою, також стало відомо про підготовку так званого «референдуму» за «народну республіку». Проте херсонці проявили героїчну стійкість і мужність: незважаючи на окупацію масово чинять спротив, майже щодня проводять мирні акції протесту під українським національним прапором проти рашитського агресора. Російські загарбники без вагань застосовують силу та зброю, є поранені й затримані.

6 березня 2022 року з метою відзначення подвигу, масового героїзму та стійкості громадян, виявлених у захисті міста, Президент України удостоїв Херсон почесної відзнаки «Місто-герой України».

ТРЦ Fabrika, Херсон – до 24.02.2022 р. і знищений російськими окупантами 05.03.2022 р.

Антонівський міст, що з'єднує Херсон із лівобережжям – до 24.02.2022 р. і після запеклих боїв з окупантами 25.02.2022 р.

Завідувач навчальної лабораторії кафедри географії
Олег Сизенко


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram