Версія для друку

Юридична клініка ДНУ: нарахування страхового стажу

Зараз, коли внаслідок військових дій багато людей втратили заробіток чи будь-який дохід, а дехто й роботу та можливість забезпечення, питання подальшого пенсійного забезпечення зазначених осіб є вкрай важливим.

Відповідно до ст.1 ЗУ «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» страховим стажем є період (строк), протягом якого особа підлягала державному соціальному страхуванню, якою або за яку сплачувався збір – єдиний соціальний внесок (далі – ЄСВ).

Отже, до страхового стажу враховуються тільки ті місяці, за які роботодавцем було сплачено ЄСВ. У разі, якщо ЄСВ не було сплачено, при чому не важливо внаслідок якої причини, то страховий стаж не нараховується. При цьому, немає обмежень для сплати ЄСВ особами чи за осіб, які знаходяться за кордоном.

Якщо ж працівник продовжує виконувати свої трудові обов'язки, вимушено залишивши своє місце проживання та місце роботи, перебуваючи за кордоном чи навіть в Україні, але при цьому роботодавцем сплачується ЄСВ, то такій особі буде нарахований страховий стаж.

При цьому необхідно звернути увагу, що тимчасово, з 1 березня 2022 року до припинення або скасування воєнного стану в Україні та протягом 12 місяців після припинення або скасування воєнного стану, деякі особи звільняються від сплати ЄСВ за себе, а саме: ФОП на спрощеній системі; особи, які здійснюють незалежну професійну діяльність та члени фермерського господарства тощо (Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо дії норм на період дії воєнного стану» №2120-IX від 15.03.2022 р.)

Разом із тим, дане послаблення введено лише щодо сплати єдиного соціального внеску, проте це не скасовує того, що місяці з несплаченим ЄСВ не ввійдуть до страхового стажу таких осіб. Наразі Закон України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» не містить жодних послаблень щодо нарахування страхового стажу в період воєнного стану.

Таким чином, лише для осіб, які продовжують працювати, у тому числі дистанційно, та за яких сплачується єдиний соціальний внесок, буде нараховано страховий стаж.

З повагою

Директорка юридичної клініки
Олена Забродіна


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram