Версія для друку

Альянси університетів Євросоюзу – українським університетам

4 травня в онлайн-форматі відбулася тристороння зустріч представників Європейської Комісії, альянсів університетів ЄС та українських вишів, присвячена пошуку шляхів підтримки України в науково-освітній сфері. Захід модерували заступниця керівника відділу з питань вищої освіти Директорату освіти, молоді, спорту та культури Європейської Комісії Тіна Делва та координаторка альянсу університетів ЄС EPICUR Елісон Гарньє-Ріверс. Дніпровський національний університет імені Олеся Гончара представляли ректор Сергій Оковитий, проректор з наукової роботи Олег Маренков і в.о. начальника відділу по роботі з міжнародними організаціями та іноземними партнерами Дмитро Меліхов.

Перша частина зустрічі була присвячена окресленню кола тих викликів сьогодення, з якими стикаються наразі заклади України через вторгнення агресора. Серед іншого, українська сторона озвучила такі прохання:

– приділення більшої уваги освітнім потребам студентів і викладачів, які залишилися в Україні;

– технічна та фінансова підтримка університетських інфраструктур, зокрема тих вишів, які внаслідок обстрілів втратили цілі освітні корпуси та науково-дослідні центри;

– грантова допомога, спрямована на наявні українські дослідницькі проєкти та залучення наших фахівців до наукових програм ЄС.

Протягом другої частини представники альянсів та пані Делва провели декілька коротких презентацій щодо можливих шляхів підтримки українських університетів та обговорювали конкретні механізми її реалізації.

Усі учасники дискусії погодилися, що потужним інструментом підтримки буде залучення закладів освіти України до наявних університетських альянсів ЄС у якості асоційованих партнерів або створення нових таких альянсів за участі українських вишів. Це, в свою чергу, має відкрити нові шляхи фінансової підтримки для України на кількох рівнях.

Враховуючи велику кількість іноземних партнерів і багаторічний досвід міжнародної співпраці ДНУ в освітній та науковій сферах, віримо, що й наш університет у якості асоційованого партнера посяде почесне місце серед освітніх закладів Європи.

Дмитро Меліхов,
в.о. начальника відділу по роботі
з міжнародними організаціями та іноземними партнерами


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram