Версія для друку

Гостомель – місто-герой України

Гостомель – селище міського типу в Бучанському районі Київської області України. Перша письмова згадка про нього датується 1494 роком. На початок 2022 року в містечку мешкало 15 609 осіб. На території селища розташовані деякі потужні підприємства, які добре знають не тільки в Україні, а й у всьому світі. Це зокрема, державне підприємство «Антонов». Справжньою окрасою населеного пункту залишається Свято-Покровська церква.

Із початку повномасштабного вторгнення російських окупантів маленькі міста першими взяли на себе ворожий удар, який був розрахований на швидке захоплення Києва. Російське вторгнення до Гостомелю почалося 24 лютого 2022 року – бомбардуванням цивільних житлових будинків, аеродрому, висадкою ворожого десанту та подальшим захопленням російським спецназом військової частини №3017. Внаслідок повітряної атаки російських військ на аеропорт Гостомель під Києвом була спалена «Мрія», стало відомо 27 лютого. Загинув селищний голова Гостомеля Юрій Прилипко, його розстріляли окупанти, коли той розвозив ліки та продукти мешканцям селища. Населення зазнало тортур, знущань, зґвалтувань та понесло значних втрат.

Новозабудова в ЖК "Покровський" (Гостомель) до 24 лютого 2022 року і після звільнення від окупантів у квітні 2022 року

6 березня 2022 р. Указом Президента України з метою відзначення подвигу, масового героїзму та стійкості громадян, виявлених у захисті свого селища під час відсічі збройної агресії Російської Федерації проти України, Гостомелю присвоєно почесну відзнаку «Місто-герой України».

Аеропорт Гостомеля до 24 лютого 2022 року і після звільнення від окупантів у квітні 2022 року

Гостомель був звільнений від російських загарбників 02 квітня 2022 року.

Доцентка кафедри географії ДНУ
Галина Лисичарова


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram