Версія для друку

Публікація наукових доробків у виданнях ДНУ в умовах воєнного стану

На базі Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара відбулася онлайн-зустріч керівників наукових журналів з науковцями – представниками гуманітарних і соціальних наук. Зокрема, науково-педагогічні працівники, аспіранти і старшокурсники факультету суспільних наук і міжнародних відносин, історичного факультету та інших підрозділів ДНУ, а також представники ЗВО, евакуйованих із зони бойових дій – Східноукраїнського національного університету імені Володимира Даля, Донбаського державного педагогічного університету.

На зустрічі наголошувалося, що в цей важкий для країни час науковці мають продовжувати свою діяльність, генерувати нові ідеї, пропонувати їх до впровадження. Важливим майданчиком для апробації наукових доробків є наукові журнали, які в умовах воєнного стану продовжують працювати і надавати свої платформи для обговорення найактуальніших питань теорії і практики.

Відкриваючи зустріч, проректор з наукової роботи ДНУ Олег Маренков зазначив, що у нашому університеті виходять чимало фахових видань у галузі гуманітарних і соціальних наук, включених до категорії Б. Науковці наполегливо працюють щодо їх включення до міжнародних наукометричних баз Scopus/Web of Science.

Головний редактор наукового журналу «Грані» Сергій Квітка ознайомив учасників з новелами в оформленні наукових статей, які набули чинності з січня поточного року для дописувачів часопису (https://grani.org.ua/index.php/journal). Він підкреслив важливість цитування своїх колег, які зробили певний внесок у вирішення проблеми, що досліджується. Було наголошено на значенні анотацій і ключових слів у статтях для наукометричних баз.

Сергій Квітка запропонував науковцям з ДНУ та ЗВО, що тимчасово розміщуються в нашому виші, публікуватися в черговому номері журналу «Грані» (№3) із знижкою в 20%.

Головний редактор наукового журналу «Дослідження з історії і філософії науки і техніки» Варфоломій Савчук повідомив, що черговий випуск часопису передано до друкарні, оголошено прийом матеріалів до чергового номеру (https://www.vestnikdnu.dp.ua/index.php/ifnit/requirements).

Відповідальний секретар наукових журналів «Епістемологічні дослідження у філософії, соціальних і політичних науках» (https://visnukpfs.dp.ua/index.php/PFS) та «Філософія та політологія в контексті сучасної культури» (https://fip.dp.ua/index.php/FIP) Вікторія Вершина нагадала, що до 30 червня поточного року проходить прийом статей у фахові журнали. Було наголошено на тому, щоб заохочувати до публікації закордонних авторів (можливо у співавторстві з українськими).

Також висловлена ініціатива щодо розширення спеціальностей наукових видань у зв’язку з відкриттям на факультеті суспільних наук і міжнародних відносин нових освітніх програм за спеціальностями «Публічне управління та адміністрування» і «Культурологія». Стосовно культурологічного напрямку запропоновано залучити фахівців з суміжних напрямів – істориків, філологів, мистецтвознавців.

Декан історичного факультету Сергій Світленко ознайомив присутніх із виданнями історичного факультету. Він наголосив на тому, що проводиться робота з поновлення журналу «Універсум історії та археології» в міжнародній наукометричній базі Web of Science (http://uha.dp.ua/index.php/UHA).

Під час зустрічі взяла слово Вероніка Савельєва – представниця Східноукраїнського національного університету імені Володимира Даля. Вона подякувала організаторам за запрошення до вебінару та до публікацій у наукових виданнях ДНУ. Зі свого боку, вона запросила науковців нашого ЗВО публікуватися в наукових журналах СНУ ім. О.Даля, які також включені до категорії Б (https://snu.edu.ua/index.php/science/scientific_periodicals/).

Завідувач кафедри соціології
Віталій Кривошеїн


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram