Версія для друку

Від грамотної домедичної допомоги може залежати життя людини

16 квітня спеціалісти факультету медичних технологій діагностики та реабілітації ДНУ провели чергове заняття із надання першої домедичної допомоги в умовах воєнного часу.

До тренінгу долучилися представники територіальної оборони міста, парамедики та цивільні особи, що виявили бажання навчитися надавати швидку й невідкладну допомогу постраждалим в кризових ситуаціях. Заняття з теоретичної і практичної домедичної підготовки проводили кандидати медичних наук, доценти кафедри загальної медицини з курсом фізичної терапії ДНУ Олексій Вінник та Георгій Олейніков і викладач Денис Румілов.

У теоретичній частині учасники вивчали американські протоколи надання медичної допомоги та дій на місці екстремальної події, а під час практики розглянули алгоритми проведення первинного огляду й транспортування постраждалих.

Ці знання будуть надзвичайно корисними людям, які опинилися в епіцентрі надзвичайної ситуації. Вони зможуть швидко зорієнтуватися, як діяти; як правильно оцінити власний стан і стан оточуючих; зрозуміти, як ефективно надати першу допомогу потерпілим, – розповідає лектор Олексій Вінник.

Протягом однієї години слухачі дізналися, що робити, коли опинимося в епіцентрі кризової ситуації, та як при цьому уникнути паніки. Як, зупинившись, правильно вивчити місце події та почати діяти за протоколом для оцінки стану постраждалих. Зокрема, як проаналізувати порушення дихання, оцінити роботу серцево-судинної системи, порушення циркуляції крові чи зупинити кровотечу, надавши постраждалим необхідну допомогу. Адже вірні дії із надання першої домедичної допомоги можуть врятувати життя у багатьох випадках: поранення, вибуху, дорожньо-транспортної пригоди, пожежі, повені, землетрусу тощо, – зауважує Олексій.

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram