Версія для друку

Буча – місто-герой України

У 25 км на заході від Києва у поліських лісах розташувалося містечко Буча. Історія міста пов’язана із с. Яблунька, перші згадки про яке відомі з 1630 р. Село Яблунька належало польському шляхтичу Ю. Лясоті, а наприкінці ХІХ ст. землі переходили у володіння поміщиків Красовського, Пиховського і Сагайтовського.

Поява виробничих підприємств і залізниці з початку ХХ ст. привела до швидкої розбудови села й виникнення полустанку Буча на його місці. Мальовничі місцевості Бучі приваблювали до відпочинку столичних міщан та інтелігенцію, які побудували тут вишукані дачі. У Бучі щоліта відпочивали родини Євгена Платона, Михайла Булгакова, Миколи Мурашко, Левка Ревуцького, Марії Заньковецької та інших видатних людей. У ХХІ ст. Буча перетворилася на сучасне курортне містечко з мальовничими ландшафтами, чудовими краєвидами та пам’ятними місцями. Так було поки не прийшла війна.

Буча до 24 лютого 2022 року

Із 24 лютого 2022 р. в Україні почалося повномасштабне вторгнення російських окупантів. Буча разом із розташованими поряд містечками Гостомель, Ірпінь, Ворзель першими прийняли бої з використанням важкої зброї та стали на захист Києва та всієї країни. З початку березня 2022 р. в ході боїв Буча зазнала жахливих руйнувань і людських втрат. Після окупації російськими військами у місті відбувалися системні військові злочини – масові розстріли і катування мирних людей, численні ґвалтування, у тому числі 10-11-річних дівчаток та хлопчиків, вагітних жінок.

Буча на сторінках The Guardian, Mirror

Українські війська увійшли до міста 1 квітня, і тоді увесь світ побачив численні факти звірячого насилля рашитських окупантів. Свідчень варварських знущань над мирним населенням було настільки багато, що всесвітньо відомі джерела ЗМІ назвали ці події терором і геноцидом. 25 березня 2022 р. Президент України Володимир Зеленський підписав Указ про присвоєння почесного звання «Місто-герой України» Бучі.

Доцентка кафедри географії
Ірина Суматохіна


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram