Версія для друку

Всесвітня наукова спільнота припиняє співпрацювати з Росією у сфері наукових досліджень

Скасування фінансування відчують у науковій спільноті в росії ті, хто планував здійснювати дослідження за міжнародні кошти. Єврокомісія вирішила призупинити співпрацю з російськими структурами в галузі досліджень, науки та інновацій. Комісія не укладатиме жодних нових контрактів чи угод з російськими організаціями за програмою Horizon Europe. Це ключова програма ЄС щодо фінансування досліджень та інновацій з бюджетом 95,5 мільярдів євро. Крім того, призупиняються виплати російським організаціям за діючими контрактами.

Значно вплине на припинення фінансування в науковій сфері рішення групи найбільших німецьких донорів, в тому числі Німецького дослідницького фонду, заморозити будь-яку наукову співпрацю з росією та білоруссю. Альянс наукових організацій Німеччини заявив, що дослідницькі фонди країни більше не принесуть користь росії. Він також зазначив, що спільні наукові заходи не відбуватимуться і не почнеться нова співпраця.

Німецька служба академічних обмінів (DAAD) у відповідь на загарбницьку війну росії обмежує з нею академічний обмін. Прийом заявок на стипендії для росії припинено. DAAD є найбільшою у Німеччині організацією підтримки в галузі міжнародного академічного співробітництва.

До світової наукової спільноти, яка засуджує напад росії на Україну приєдналася американська компанія Clarivate, якій належить найбільша база наукових статей Web of Science. Clarivate закриває офіс в росії і працює над припиненням там комерційної діяльності. Крім того, компанія призупинила оцінку нових журналів з росії та білорусі.

Джерело: Наукова «спецоперація». Як світ науки відвертається від Росії: https://www.nauka.ua/article/naukova-specoperaciya-yak-svit-nauki-vidvertayetsya-vid-rosiyi

Старша викладачка кафедри статистики, обліку та економічної інформатики
Людмила Гордєєва-Герасимова,
Надія Жила


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram