Версія для друку

Юридична клініка ДНУ консультує з актуальних питань чинного законодавства в умовах воєнного стану

24 березня 2022 року набув чинності Закон України № 2136-IX «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану»: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2136-20#Text.

Данним Законом регулюються трудові відносини працівників усіх підприємств, установ, організацій в Україні незалежно від форми власності, виду діяльності і галузевої належності, а також осіб, які працюють за трудовим договором з фізичними особами, у період дії воєнного стану, введеного відповідно до Закону України "Про правовий режим воєнного стану". На період дії воєнного стану вводяться обмеження конституційних прав і свобод людини і громадянина, передбачених, зокрема, ст. 43, 44 Конституції України. У період дії воєнного стану не застосовуються норми законодавства про працю у частині відносин, врегульованих цим Законом.

Основні новації даного Закону полягають у наступному:

1. На відміну від чинного за мирних часів КЗпП України при укладенні трудового договору в період дії воєнного стану умова про випробування працівника під час прийняття на роботу може встановлюватися для будь-якої категорії працівників.

2. При розірванні трудового договору під час дії воєнного стану працівник може розірвати трудовий договір за власною ініціативою у строк, зазначений у його заяві, без необхідності повідомлення про це роботодавця за два тижні, у зв’язку з веденням бойових дій у районах, в яких розташоване підприємство, установа, організація, та існування загрози для життя і здоров’я працівника.

3. На час дії воєнного стану скасовуються норми про неможливість звільнення працівника під час знаходження його у відпустці чи під час його тимчасової непрацездатності.

Так, згідно ч. 1 ст. 5 даного Закону на період дії воєнного стану допускається звільнення працівника з ініціативи роботодавця у період його тимчасової непрацездатності, а також у період перебування працівника у відпустці (крім відпустки у зв’язку вагітністю та пологами та відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку) із зазначенням дати звільнення, яка є першим робочим днем, наступним за днем закінчення тимчасової непрацездатності, зазначеним у документі про тимчасову непрацездатність, або першим робочим днем після закінчення відпустки.

4. Суттєвим та кардинально зміненою є тривалість робочого часу працівника під час дії воєнного стану. Так, нормальна тривалість робочого часу працівників у період воєнного стану не може перевищувати 60 годин на тиждень. Для працівників, яким відповідно до законодавства встановлюється скорочена тривалість робочого часу, тривалість робочого часу не може перевищувати 50 годин на тиждень. Також скорочується тривалість щотижневого безперервного відпочинку до 24 годин і скасовуються норми норми ст. 53 (тривалість роботи напередодні святкових, неробочих і вихідних днів), ч. 1 ст. 65, ч. 3-5 ст. 67 та ст.ст. 71-73 (святкові і неробочі дні) Кодексу законів про працю України.

5. На період воєнного стану дія окремих положень колективного договору може бути зупинена за ініціативою роботодавця

6. Цілком новою для українського законодавства є можливість призупинення дії трудового договору, яким є тимчасове припинення роботодавцем забезпечення працівника роботою і тимчасове припинення працівником виконання роботи за укладеним трудовим договором.

Дія трудового договору може бути призупинена у зв’язку з військовою агресією проти України, що виключає можливість надання та виконання роботи. Призупинення дії трудового договору не тягне за собою припинення трудових відносин.

Таким чином, виходячи з вищевикладеного, можна зробити висновок про кардинальні зміни у трудових правовідносинах під час дії воєнного стану в Україні. Всі ці зміни діють виключно на період дії воєнного стану і не поширюються на мирні часи.

Метою діяльності юридичної клініки ДНУ ім. Олеся Гончара в умовах воєнного стану в Україні є передусім надання безоплатної правової допомоги всім, хто її потребує, і в особливості, всім співробітникам, студентам, аспірантам ДНУ ім. Олеся Гончара, а також ведення правопросвітницької діяльності з метою роз’яснення громадянам особливостей законодавства у воєнний час.

Директорка юридичної клініки
Олена Забродіна


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram