Версія для друку

Вчена рада позбавила звань «Почесний доктор ДНУ» російських учених

Сьогодні на спільному засіданні вченої ради й ректорату Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара було прийнято одностайне рішення про позбавлення звання «Почесний доктор Дніпропетровського національного університету»:

- ректора Московського державного університету ім. М. В. Ломоносова Садовничого В. А.;

- президента Російського університету дружби народів Філіппова В. М.;

- академіка РАН Семенова Ю. П.

Звертаючись до колег, ректор університету професор Сергій Оковитий зазначив:

«Триває 19 день війни в Україні. 19 днів болю, страждань і смертей українців. Зруйновані цілі міста, знищені села, лікарні, пологові будинки. Пошкоджена інфраструктура країни: аеропорти, залізниця, мости, дороги… Кількість загиблих серед мирного населення і військових важко оцінити і боляче усвідомлювати.

Так зване «високоточне» озброєння окупантів руйнує українські школи, університети, бібліотеки, рахунок яким йде вже на сотні. Це цілком вписується в нелюдську концепцію нашого ворога зі знищення українців як нації через знищення нашої освіти, нашої культури, нашої мови.

Сьогодні в біді опинилися колеги-освітяни та студентство із Харкова, Сум, Херсона, Миколаєва, Чернігова та інших міст. Наше завдання – запропонувати їм прихисток, поселити в гуртожитках, надати всіляку допомогу.

Ми вдячні європейським університетам-партнерам ДНУ за теплі листи підтримки, за засудження російської агресії, припинення академічної та наукової співпраці з російськими університетами та гуманітарну допомогу. Перший 15-тонний трак із ліками та медичним обладнанням від колег із Університету Мітвайди вже прямує в Україну. Також спрямовує нам гуманітарну допомогу та Берлінський університет імені Гумбольдта та колаборація дослідницьких установ Німеччини.

Водночас війна чітко показала, хто з колишніх колег зрадив основоположним принципам науки – людяності й гуманізму – й не знайшов моральних сил для того, щоб війну назвати війною, а вбивство визнати вбивством. На превеликий жаль, серед почесних докторів Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара є троє таких. Я закликаю членів вченої ради позбавити нашої найвищої відзнаки осіб, які підтримали агресію росії проти України та українського народу».

Учена рада ДНУ ухвалила таке рішення:

1. Зважаючи на підписане ректором Московського державного університету ім. М. В. Ломоносова Садовничим Віктором Антоновичем та президентом Російського університету дружби народів Філіпповим Володимиром Михайловичем колективне звернення Російського Союза ректорів на підтримку російської армії, президента РФ Путіна й ведення війни в Україні, що суперечить основоположним засадам Положення про звання «Почесний доктор Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара», скасувати рішення вченої ради від 25 вересня 2008 року (протокол № 3), від 1 липня 2013 року (протокол № 14) та від 2 жовтня 1993 р. (протокол № 2) і позбавити звання «Почесний доктор Дніпропетровського національного університету»:

- ректора Московського державного університету ім. М. В. Ломоносова Садовничого Віктора Антоновича;

- президента Російського університету дружби народів Філіппова Володимира Михайловича;

- академіка РАН Семенова Юрія Павловича.

2. Вилучити зі спеціального стенда в головному адміністративно-навчальному корпусі фотопортрети Садовничого В. А., Філіпова В. М., Семенова Ю. П., а інформацію про них – із фондів Музею історії університету.

3. Опублікувати це рішення на офіційному вебсайті ДНУ та в соціальних мережах.

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram