Версія для друку

Звернення ректора Сергія Оковитого

Шановні члени вченої ради! Друзі, колеги, аспіранти, студенти!

Триває 19 день війни в Україні. 19 днів болю, страждань і смертей українців. Зруйновані цілі міста, знищені села, лікарні, пологові будинки. Пошкоджена інфраструктура країни: аеропорти, залізниця, мости, дороги… Кількість загиблих серед мирного населення і військових важко оцінити і боляче усвідомлювати.

Так зване «високоточне» озброєння окупантів руйнує українські школи, університети, бібліотеки, рахунок яким йде вже на сотні. Це цілком вписується в нелюдську концепцію нашого ворога зі знищення українців як нації через знищення нашої освіти, нашої культури, нашої мови.

Сьогодні в біді опинилися колеги-освітяни та студентство із Харкова, Сум, Херсона, Миколаєва, Чернігова та інших міст. Наше завдання – запропонувати їм прихисток, поселити в гуртожитках, надати всіляку допомогу.

Я щиро дякую всій університетській родині за згуртованість і ефективність дій у таких складних умовах. Наші фахівці професійно працюють за всіма напрямами: це й організаційна робота зі студентами, й інформаційна робота за фахом кожного факультету, і роз’яснювальна робота серед населення. Знаю, що багато душевних і фізичних сил та коштів ви віддаєте волонтерській роботі та допомозі переселенцям, пораненим, Територіальній обороні, Збройним Силам України.

Захоплююся нашим студентством! Вони організовано й самовіддано працюють як на кібер-, так і на волонтерському фронтах.

Всі ми продовжуємо працювати на нашу Перемогу!

Ми вдячні європейським університетам-партнерам ДНУ за теплі листи підтримки, за засудження російської агресії, припинення академічної та наукової співпраці з російськими університетами та гуманітарну допомогу. Перший 15-тонний трак із ліками та медичним обладнанням від колег із Університету Мітвайди вже прямує в Україну. Також спрямовує нам гуманітарну допомогу Берлінський університет імені Гумбольдта та колаборація дослідницьких установ Німеччини.

Водночас війна чітко показала, хто з колишніх колег зрадив основоположним принципам науки – людяності й гуманізму – й не знайшов моральних сил для того, щоб війну назвати війною, а вбивство визнати вбивством. На превеликий жаль, серед почесних докторів Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара є троє таких. Я закликаю членів вченої ради позбавити нашої найвищої відзнаки осіб, які підтримали агресію росії проти України та українського народу:

- ректора Московського державного університету ім. М. В. Ломоносова Садовничого В. А.;

- президента Російського університету дружби народів Філіппова В. М.;

- академіка РАН Семенова Ю. П.

Шановні колеги! Сьогодні в усіх нас виникає багато питань щодо подальшої організації освітнього процесу, випуску бакалаврів та магістрів, абітурієнтської кампанії тощо. Міністерство освіти і науки України розробляє низку рішень, які мають врегулювати всі процеси з урахуванням сучасних можливостей.

Впевнений, ми гідно пройдемо це випробування нашою університетською родиною і станемо міцнішими та згуртованішими!

Сьогодні в Україні відзначають День добровольця. Багато наших випускників, співробітників, студентів, близьких і рідних людей пішли добровольцями на фронт, вступили до лав Збройних Сил України та ТерОборони. Побажаємо їм здоров’я і Божого захисту. Віримо в їхній незламний дух та військову вдачу.

Ми обовʼязково переможемо!

Слава Україні!

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram