Версія для друку

Динаміка психічної сфери людини під час війни

Шановні студенти, викладачі та співробітники університету!

Ми всі переживаємо зараз тяжкі часи й одним з головних завдань сьогодення – зберегти своє ментальне здоров’я і допомогти близьким.

Наша психіка перебуває у надзвичайно сильному стресі та потерпає від надмірного напруження та перенавантаження. Надзвичайно високою є динаміка емоційної сфери, що має певні закономірності, а саме у період воєнних дій.

Наразі надзвичайно важливо стабілізувати наші емоційні стани. А для цього, перш за усе, потрібно розуміти, що відбувається з нами, нашою психікою, нашими емоціями. Динаміка настроїв населення під час будь-яких воєн доволі проста та має загальні закономірності:

► Сталося щось жахливе та неочікуване - спочатку це шок. Ви дієте автоматично за програмою виживання, включається інстинктивна програма: стій, бий, біжи.

► Розум намагається перебирати варіанти майбутнього, щоб якось підготуватись до нього, але це неможливо. Скоротіть горизонт планування, плануйте обмежено до декількох годин.

► Після шоку повертаються базові емоції. Може бути вихід у різні стани. Найчастіше це – відчай, жах, заперечення, паніка.

 

За останні два тижні ми пережили стільки емоцій, скільки, часом, не випадає за все життя. Настрої постійно змінюються. На початку війни ви подумали, що все пропало – вам стало страшно. Але потім звитяга воїнів підштовхнула до думки: "Я ними пишаюся", і ви пережили гордість. Українці вийшли в точку максимального оптимізму - сильної ейфорії від того, що нам вдалось вистояти в перші години та дні. Це говорить про неабиякий потенціал нашого психічного ресурсу, як нації. Потім з’явилася інформація про сили стримування, і ви запанікували: ядерна війна. Але потім побачили, як росіяни б’ються за дельфіна в ІКЕА, і подумки прокричали: "Боже, яке кончене!"

У психіці все пов’язано: думка провокує стан, який посилює думку, яка посилює стан і так далі.

Тому, будь ласка, добре запам'ятайте цю картинку і просто знайте про цей цикл настрою. Коливання настрою в складних умовах – це НОРМАЛЬНО!

Найстрашніше – не знати, що з нами коїться і вірити, що ці почуття будуть з нами назавжди. Звісно, не назавжди.

Дуже довго тривожитися чи боятися нашому організму теж невигідно, і він сам знайде, як впоратись з цим.

Попереджений - значить озброєний!

Слава Україні! Все буде Україна!

Психологічна служба ДНУ


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram