Версія для друку

ДНУ на підтримку України

У часи повномасштабної війни на території України Дніпровський національний університет імені Олеся Гончара згуртував усі факультети для волонтерської допомоги ЗСУ, територіальній обороні та інформаційному спротиву агресору.

Про це сьогодні в прямому ефірі каналу D1 розповів ректор ДНУ професор Сергій Оковитий.

«Із першого дня нападу на Україну в ДНУ був створений оперативний штаб для координації життя університетського колективу в умовах воєнного стану та забезпечення безперебійного функціонування університетської інфраструктури, – зазначив Сергій Іванович. – Співробітники ДНУ розпочали активну волонтерську діяльність і долучилися до збору коштів на потреби Дніпровського клінічного військового шпиталю та інших медичних закладів, які приймають поранених. Загалом університетський колектив зібрав близько 100 000 гривень, з яких 70 000 гривень вже витрачені на ліки для наших поранених захисників. Команда волонтерів ДНУ щодня тримає зв'язок із медиками та оперативно реагує на нагальні потреби військового шпиталю».

Крім того, з ініціативи ради студентів в 9-му корпусі, що на вулиці Наукова, 13, організований центр прийому гуманітарної допомоги Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара.

А от викладачі факультету медичних технологій діагностики та реабілітації проводять онлайн-лекції для містян із навчання самопомочі в складних умовах. Насамперед, усіх бажаючих вони знайомлять з прийомами екстреної психологічної допомоги в умовах воєнних дій та загальними принципами надання невідкладної медичної допомоги.

Їхні колеги з факультету психології та спеціальної освіти, спеціалісти психологічної служби ДНУ, надають мешканцям Дніпра фахову допомогу з питань психологічної підтримки населення в складних життєвих обставинах. В дистанційному режимі ними проводяться індивідуальні та групові консультації регулювання психофізичного стану населення під час воєнного конфлікту.

Також із метою інформаційного спротиву агресії РФ у Дніпровському національному університеті імені Олеся Гончара налагоджена спільна робота студентів і викладачів. Представники кожного факультету виконують визначені завдання за власним фахом. Наприклад, студентство факультетів прикладної математики, фізики, електроніки та комп’ютерних систем, механіко-математичного та фізико-технічного факультетів створило спеціальний Telegram-канал для координації кібератак на офіційні інтернет-ресурси РФ і Білорусі. Загін «Кіберкозаків ДНУ» вже здійснює численні успішні DDoS-атаки на сайти супротивників.

Аналізом впливу міжнародних санкцій на економіку ворогів та роз’ясненням громадянам економічних втрат країн-агресорів займаються науковці і студенти факультету економіки ДНУ. А фахівці біолого-екологічного факультету інформують спільноту щодо впливу на екологію України та Європи тих руйнувань, які спричиняє армія РФ і РБ.

До розвінчання російських історичних міфів про Україну долучені науковці історичного факультету ДНУ. Вони створюють серію інформативних матеріалів у якості української історичної контрпропаганди. Боротьбою на інформаційному фронті також зайняті фахівці нашого факультету систем і засобів масової комунікації. Вони протидіють пропаганді та фейкам із Росії та Білорусі, висвітлюють спротив населення окупантам, поширюють у російських пабліках контент про втрати російської армії та злочини проти мирного населення.

На фіксації воєнних злочинів проти цивільного населення, зборі та документуванні доказів для Гаазького трибуналу також сконцентровані викладачі та студенти юридичного факультету. А за поширення правди про військові злочини армій-противників у закордонних спільнотах відповідальні представники факультету української й іноземної філології та мистецтвознавства. Філологи ДНУ створюють відповідні тексти різними іноземними мовами та розповсюджують їх у мережі.

Доцентка кафедри масової та міжнародної комунікації
Алла Бахметьєва


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram