Версія для друку

Біолого-екологічний факультет про вплив на екологію бомбових ударів

На територію міста Охтирка, що на Сумщині, 28 лютого 2022 року російські окупанти скинули боєприпаси, які скорочено називаються «вакуумні бомби» або «об'ємно-детонуючі». На сьогодні вони вважаються найпотужнішим неядерним боєприпасом у світі та частіше за все використовуються у вигляді авіабомб, потужність яких, однак, становить лише близько 0,3% потужності бомби «Малюк», скинутої на Хіросіму. Але все одно вони завдають багато потужних руйнувань. Ці боєприпаси в усьому світі заборонені Женевською конвенцією.

Із подібними видами вибухів людина досить давно познайомилася, але зовсім недавно почала використовувати як зброю. Подібні вибухи досить часто траплялися на борошномельних виробництвах, де в повітрі накопичувався дрібний борошняний пил або на цукроварнях. Ще більшу небезпеку становлять подібні вибухи у вугільних шахтах. Об'ємні вибухи є однією з найстрашніших небезпек, які чатують на шахтарів під землею. У погано вентильованих вибоях накопичується вугільний пил та газ метан. Для ініціації найпотужнішого вибуху в таких умовах достатньо навіть невеликої іскри.

Принцип дії такої бомби полягає у тому, що відбувається розпилення пальної речовини у вигляді аерозолю та підрив отриманої газової хмари, тобто вірніше буде назвати таку бомбу газовою, а не вакуумною.

Також при підриві такого боєприпасу не відбувається радіаційного забруднення, але спостерігається дуже велике підвищення температури та ударна хвиля, яка має тривалий ефект. У таких бомбах близько 8 тон вибухової речовини, що у тротиловому еквіваленті може становити понад 40 тон тротилу. Використання такої бомби призводить до знищення усього живого у радіусі 300 м. Врятуватися від такої бомби неможливо. Ударна хвиля втікає в усі щілини. Не здатні врятувати ні бліндаж, ні стіна будинку.

Після вибуху спостерігатиметься підвищення концентрації таких елементів, як:

- Окис етилену (О.е.):

Основна небезпека.Легкозаймиста речовина, пари утворюють із повітрям вибухонебезпечні суміші; високотоксична; наркотик, сильна специфічна отрута; спричинює опіки очей і шкіри.

Ознаки отруєння. Головний біль, запаморочення, блювота, відчуття сп’яніння, порушення руху; легке серцебиття, посмикування м’язів, почервоніння обличчя, ністагм, зниження слуху і ацидоз. Знаходження протягом 10 хв. в атмосфері, яка містить О.е., викликає сильну блювоту, запаморочення, солодкуватий присмак у роті.

Надходження в організм, розподілення, перетворення і виведення з організму. О.е. потрапляє в організм людини при вдиханні, крізь шкіру і слизові оболонки. Виводиться через органи дихання і з сечею.

Наслідки дії у майбутньому. Втрата свідомості і блювота триває 2 доби, порушення діяльності серця – декілька тижнів, гіпотонія і брадикардія, зміни міокарду, дерматит, набряк мошонки.

Перша домедична допомога і невідкладна терапія. При інгаляційному отруєнні потрібно негайно дати потерпілому свіже повітря, спокій; дати зволожений кисень, серцеві та інші засоби за показаннями; рекомендуються краплинне вливання глюкози, антигістамінні засоби (димедрол, піпольфен). Пропонується швидке використання тіосульфату натрію як антидоту (сприяє, крім того, дегідратації тканин, збільшуючи масу крові, яка циркулює). У випадках тяжких отруєнь необхідна госпіталізація. Очі, шкіру і слизові оболонки треба промити проточною водою протягом не менш як 15 хв. В очі слід закапати 30 % розчин альбуциду по 2-3 краплі, ввести в/в - 30 % розчин тіосульфату натрію 30 мл, п/ш - 10% розчин кордіаміну або кофеїну 2 мл. Рекомендується робити інгаляцію з димедролом і 0,5 % розчином новокаїну, шлунок промити водою через зонд.

Засоби індивідуального захисту. Для надійного захисту органів дихання і очей застосовують ізолюючий протигаз, фільтруючі протигази марок А, М, БКФ, захисний костюм типу ТоЯж, спецодяг, рукавички, взуття з непромокальних і, по можливості, непроникних для О.е. тканин. Треба мати на увазі сорбцію О.е. тканиною одягу. У випадку потрапляння О.е. на шкіру слід негайно інтенсивно змити його водою (митися в душі), швидко змінити одяг і білизну.

- Окис пропилену (О.п.):

Основна небезпека. Легкозаймиста рідина. Пари утворюють з повітрям вибухонебезпечні суміші; високотоксична речовина; викликає опіки очей і шкіри.

Ознаки отруєння: відчуття стискання у грудях, подразнення слизових оболонок, пізніше різкий головний біль, слабкість, пронос, непритомний стан, колапс.

Надходження в організм, розподілення, перетворення і виведення з організму. Після введення О.п. в шлунок у перші години у повітрі, що видихається, визначається 18-20 % дози, яку вводили. У повітрі, що видихається, у крові отруєних тварин виявляється формальдегід.

Наслідки дії у майбутньому. У тварин, які загинули від отруєння, знайдено білкове і жирове переродження клітин печінки, порушення структури у головному мозку, застійне повнокров’я нирок, селезінки, бронхіти, пневмонія. Виявляються лімфоцитоз із відповідною нейтропенією, зміни адренокортикотропної функції гіпофізу; бронхіти, бронхопневмонії.

Перша домедична допомога і невідкладна терапія. При інгаляційному отруєнні негайно потрібні свіже повітря, спокій, серцеві і інші засоби за показаннями, крапельне вливання глюкози, вітамінів, антигістамінні засоби (димедрол, піпольфен). Рекомендовано негайне використання тіосульфату натрію як антидот (сприяє, крім того, дегідратації тканин, збільшує масу крові, яка циркулює). При тяжких отруєннях потрібні обов’язкова госпіталізація, зволожений кисень. Очі, шкіру і слизові оболонки слід промити під струменем води протягом не менше як 15 хв. В очі треба закапати 30 % розчин альбуциду по 2-3 краплі, ввести в/в 30% розчин тіосульфату натрію 30 мл, п/ш - 10 % розчин кордіаміну або кофеїну 2 мл. Рекомендовано робити інгаляцію із димедролом і 0,5 % розчином новокаїну, шлунок промити водою через зонд.

Засоби індивідуального захисту. Застосовують фільтруючий промисловий протигаз марок А; М; БКФ. Для надійного захисту органів дихання, шкіри, очей застосовують ізолюючий протигаз, захисний костюм типу ТоЯж. Треба мати на увазі сорбцію О.п. тканиною одягу. У випадку потрапляння О.п. на одяг слід швидко змінити одяг і білизну.

- Метил- та диметилацетилен

- Бутил- і пропілнітрит

Саме ці елементи використовуються як паливо та діюча речовина в таких видах боєприпасів.

Наведемо теоретичний розрахунок зон ураження (виходячи із тротилового еквівалента даного виду авіабомб) на місці падіння такого боєприпасу. Значення можуть бути дещо іншими, враховуючи ландшафт місцевості та інші фактори.

Відстань до 90 метрів – повні руйнування укріплених конструкцій.

Відстань до 170 метрів – практично повна руйнація високозміцнених залізобетонних конструкцій; повна руйнація неукріплених конструкцій (житлові будинки).

Відстань до 300 метрів – практично повна руйнація неукріплених конструкцій. Часткове руйнування укріплених конструкцій.

Відстань до 440 метрів – часткове руйнування неукріплених конструкцій.

Відстань до 1 120 метрів – ударна хвиля розбиває скляні конструкції.

Відстань до 2 290 метрів – ударна хвиля може збити людину з ніг.

Росія вже неодноразово застосовувала такі боєприпаси, зокрема, скинувши «вакуумні бомби» у вересні 2016 року на житловий масив Мешхед в Алеппо, внаслідок чого загинули шість мирних жителів, у тому числі жінки і діти, а поранення отримали 19 осіб. Відновлення інфраструктури та життя в районах, де були задіяні таки бомби, можливо, але на це потрібен час, оскільки на місці вибуху такої бомби буде кратер, як після використання тактичної ядерної боєголовки.

Наголошуємо, що використання такого виду озброєння є негуманним та суперечить всім міжнародним нормам та Женевській Конвенції!

Біолого-екологічний факультет


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram