Версія для друку

Юридичний факультет долучається до збору доказів для Гаазького трибуналу

Шановні колеги!!!

Відповідно до інформації Центру протидії дезінформації при РНБО від 28.02.22 р., Україна офіційно подала позов проти РФ до Міжнародного суду ООН у Гаазі.

Є потреба зазначити, що під юрисдикцію Міжнародного кримінального суду (МКС) підпадають такі злочини, як: злочин геноциду, злочини проти людяності, воєнні злочини, злочин агресії (статті 5, 6, 7, 8, 8 bis Статуту). Так, Статут МКС у статті 7 визначає, що злочини проти людяності – це діяння, які були вчинені в рамках широкомасштабного або систематичного нападу на будь-яких цивільних осіб, і якщо такий напад здійснюється свідомо. Таким чином, злочини проти людяності відрізняються від інших міжнародних злочинів, у тому числі воєнних, за такими особливостями: представляють собою напад (будь-яке жорстоке поводження), який має широкомасштабний або систематичний (системний) характер, який вчиняється проти цивільних осіб, з усвідомленням такого характеру нападу.

Особливо варто відзначити, що Римський Статут МКС надає право будь-якій фізичній чи юридичній особі передати Офісу Прокурора Суду будь-яку інформацію, яка, на їхню думку, містить факти про вчинення злочину, передбаченого його положеннями.

Таке право гарантоване статтею 15 Римського статуту, в якій зазначається, що Прокурор може ініціювати розслідування на власний розсуд на основі інформації про злочини, що передбачені Римським статутом. Також Прокурор оцінює серйозність отриманої інформації і за потреби може запиту-вати додаткову інформацію у держав, урядових та неурядових організацій або з інших надійних джерел.

Як повідомили провідні ЗМІ України, 01 березня 2022 року прокурор Міжнародного кримінального суду в Гаазі Карім Хан оголосив, що розпочне розслідування ймовірних воєнних злочинів та злочинів проти людяності в Україні.

Вимагаємо притягнути Росію до відповідальності за злочини проти людяності в Україні та спотворення поняття геноциду для виправдання агресії!

Аналіз звернень до Офісу Прокурора багатьох неурядових організацій з усього світу дає можливість узагальнити певні особливості, які містять такі звернення.

Для підтримки цієї справи, за можливості, необхідно фіксувати:

1. пошкодження об‘єктів цивільної інфраструктури;

2. поранення цивільних осіб та уламки снарядів у межах міста;

3. факти пересування, пошкодження та ведення бойових дій у житлових кварталах;

4. факти захоплення/пограбування вашого майна;

5. факти пошкодження медичного транспорту та позбавлення доступу до медичної допомоги;

6. факти фізичного насилля, позбавлення волі цивільного населення окупантом;

7. використання окупантом цивільного одягу, одностроїв та військових емблем;

8. використання цивільної інфраструктури з військовою метою під прикриттям цивільних.

У В А Г А!!!

При зборі інформації щодо міжнародних злочинів украй важливою задачею Є ВЛАСНА БЕЗПЕКА ОСІБ, які збирають такі дані, а також усіх інших індивідів, що залучені до процесу передачі інформації/доказів, свідчень тощо. Збирання інформації про злочини проти лю дяності та воєнні злочини завжди пов’язане з ризиком, оскільки такі діяння, зазвичай, відбуваються в зоні бойових дій чи на прилеглих територіях. Крім того, особи, винні у злочинних діяннях, намагаються усіма можливими способами перешкодити збиранню важливих доказів, впливати на жертв та свідків подій тощо, тому найголовнішим правилом збору інформації є дотримання правил безпеки.

Також Ви не повинні бачити себе в ролі слідчого і намагатися проводити власне розслідування. Це може наражати Вас на небезпеку та унеможливити роботу професійних слідчих. Щодо інформації та речових доказів необхідно проявляти особливу обережність. Ніколи не приймайте інформацію чи речові докази (зброю, амуніцію, частини тіла тощо), які не маєте можливість зберігати або опрацювати або ж які, на Вашу думку, можуть наражати на небезпеку.

Рекомендується, щоб інформація про вчинені злочини, яка надаватиметься до МКС, мала наступні дані:

- Місце, де відбувалися події (з деталізацією, бажано з GPS-координатами);

- Дата, час та тривалість подій;

- Хронологія інциденту;

- Природа злочину (катування, зґвалтування, вбивства тощо) та методи його вчинення;

- Можливі підстави для інциденту;

- Визначення можливих виконавців злочинів (армія, збройна група

або окремі індивіди тощо);

- Дані про жертв (ім’я, вік, стать, рід заняття, громадянство, етнічна чи

релігійна приналежність тощо);

- Список можливих доказів (фото, документи, ін.)

Основні принципи під час здійснення збору інформації/доказів:

- Не зашкодьте собі або іншим особам.

- Безпека найперше! Не входьте до територій, щодо яких Ви не впевнені, що було проведено розмінування.

- Неухильно дотримуйтеся усіх протоколів та рекомендацій безпеки Вашої організації.

- Не робіть юридичних висновків щодо актів чи подій, свідками яких Ви стали.

- Намагайтеся бути об’єктивним наскільки це можливо у своїх звітах.

- Не приймайте на зберігання речові докази чи інформацію, які Ви не уповноважені/не маєте досвіду зберігати.

- Робіть нотатки/замітки щодо усього, що Ви спостерігаєте під час своєї місії.

- Розробіть систему нотаток, яка б чітко розмежовувала факти від Ваших особистих думок та суджень, аналізу або питань, що стосуються внутрішньої роботи Вашої організації.

- Консультуйтеся з Вашою організацією чи роботодавцем перед тим, як відправити інформацію третім особам.

Пам’ятайте, що будь-яка інформація, зібрана Вами, є потенційно важливою для МКС щодо притягнення РФ до відповідальності за злочини проти людяності і сьогоднішні події в Харкові є підтвердженням цих злочинів!!!

Міжнародна волонтерська команда запустила проєкт "Нюрнберг-2022", де збирає та публікує всі жахи війни та злочини президента Росії Володимира Путіна проти мирного населення України. (Ознайомитися з інформацією проєкту "Нюрнберг-2022" можна за посиланням https://www.nurnberg 2022.org/).

Щоб долучитися до документування злочинів РФ потрібно небагато – всю відому інформацію щодо злочинів Росії проти мирного населення надіслати на електронну пошту: nurnberg2022@gmail.com.

СЛАВА УКРАЇНІ!!!

НА ВОРОГА ЧЕКАЄ ГААГА!!!!

Юридичний факультет


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram