Версія для друку

Тренінг щодо запобігання домаганням у громадських місцях

У Дніпровському національному університеті імені Олеся Гончара відбувся онлайн-тренінг для студентів і викладачів щодо запобігання домаганням у громадських місцях.

Безкоштовний тренінг на платформі Zoom проходив у межах міжнародної освітньої програми Stand Up за сприяння Фонду ООН у галузі народонаселення (UNFPA) у партнерстві з компанією L’Oréal Paris та неурядовою організацією Hollaback.

Фасилітаторкою тренінгу виступила львів’янка Марта Чумало – тренерка Національного тренінгового центру Програми з протидії та запобіганню гендернозумовленому насильству. Пані Марта представила місію програми та поділилася зі слухачами власним досвідом. «За статистикою, 78% жінок у світі хоча би раз у житті зазнавали сексуальних домагань у громадських місцях. І це досить травматичний досвід, адже домагання знищують впевненість та гідність осіб, що їх зазнали, позбавляючи їх почуття безпеки. Звісно, в наш час, із розвитком технічних засобів і каналів комунікації, стає все простіше діагностувати ситуації домагань у громадських місцях, а соціум переважно схвалює дії жінок, коли вони звертаються за допомогою до поліції. Проте більшість історій все ж залишаються непроговореними. А травма уповні пропрацьовується лише тоді, коли про неї можна поговорити в безпечному місці з людиною, якій довіряєш. Тільки так вдається правильно інтегрувати травматичний досвід», – відзначила спікерка. Марта Чумало розказала і про власний неприємний досвід домагань у громадських місцях, який вона пережила у 17 років. У тій ситуації їй допомогла незнайома жінка, яку вона і досі згадує із вдячністю та теплом. «Вчасна допомога зовсім незнайомої людини відтоді стала для мене кращим свідченням того, що світ все ж може бути безпечним і що варто продовжувати відкрито комунікувати з незнайомими людьми. Це сьогодні я прагну передати і вам», – звернулася до аудиторії пані Марта.

Власне, на створення культури й спільноти, що ґрунтуються на повазі, гідності та вищих людських цінностях, і спрямована міжнародна освітня програма Stand Up, яку Марта Чумало представила в ДНУ. Розроблена брендом L’Oreal Paris, програма охоплює багаторічні системні напрацювання у протидії домаганням у громадських місцях. Місія програми – навчити 1 мільйон осіб у всьому світі безпечній методиці, щоби разом упевнено йти у майбутнє, вільне від домагань.

Під час годинного онлайн-тренінгу студенти і викладачі ДНУ поглибили своє розуміння, що вважається домаганнями у громадських місцях, проаналізували вплив на громадськість, наслідки на психологічне та психічне здоров’я, персональні соціальні та фінансові обмеження осіб, які їх зазнали. Також слухачі ознайомилися з ефективною методологією реагування «5Д» – набором перевірених тактик, що допомагають безпечно протистояти ситуації, коли ми стаємо свідками чи самі зазнаємо домагань у громадських місцях. Крім того, учасники тренінгу взяли участь в анонімному анкетуванні щодо форм домагань у громадських місцях, з якими доводилося стикатися, та їхнього подальшого впливу на життя – тим самим зробивши свій внесок у справу глобальній протидії насильству та гендерної нерівності.

Приєднатися до руху Stand Up та пройти навчання із запобігання домаганням у громадських місцях може кожен охочий. Опанувати запропоновану освітню програму можна двома способами: пройти спрощений 15-хвилинний тренінг на вебсайті чи записатися на годинний вебінар від кваліфікованих тренерів партнерів програми.

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram