Версія для друку

День єднання в ДНУ

16 лютого до всеукраїнського Дня єднання в Дніпровському національному університеті імені Олеся Гончара пройшла церемонія підняття Державного Прапору України.

Як в усій Україні урочистий захід у День єднання проводився на виконання Указу Президента України №53 з метою посилення консолідації українського суспільства, зміцнення його стійкості в умовах зростання гібридних загроз та інформаційно-пропагандистського, морально-психологічного тиску на суспільну свідомість.

О 10-й годині біля головного корпусу університету під звуки Державного Гімну підняли Державний Прапор України. В урочистостях взяли участь ректор Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара професор Сергій Оковитий, декан історичного факультету професор Сергій Світленко, голова ради ветеранів професор Ігор Іщенко, викладачі та студенти ДНУ.


«Сьогодні весь народ України вчергове проходить випробування на міцність, згуртованість, здатність критично мислити та протистояти гібридним загрозам. Уже восьмий рік ми живемо в стані непроголошеної війни. Щодня і щоночі наші військові тримають оборону на передовій. Наша країна постійно відбиває кібератаки на бази державних установ, банків, приватних підприємств, а кожен із нас щоденно має протидіяти масованим інформаційним кампаніям, спрямованим на дестабілізацію ситуації в країні та розпалювання панічних настроїв. Але наша університетська родина міцна своєю згуртованістю. Від 2014 року, коли десятки викладачів і випускників ДНУ встали на захист рідної землі зі зброєю в руках, ми протидіємо ворогу сумлінною працею. Ми здійснюємо актуальні наукові дослідження, зокрема, й за тематикою, яка містить державну таємницю, що зміцнює обороноздатність країни. Ми готуємо кваліфікованих конструкторів ракетно-космічної техніки, фінансистів, які зміцнюватимуть сучасну банківську сферу, ІТ-фахівців, що блокуватимуть кіберзагрози, журналістів, які фактами борються з фейками, політологів і соціологів, які працюють на суспільну злагоду. А ще ми з вами виховуємо відповідальних і свідомих громадян нашої держави, які активно залучаються до волонтерської роботи, допомагають пораненим і переселенцям, дітям загиблих воїнів і самотнім людям. Тож я впевнений, що Дніпровський національний університет імені Олеся Гончара дасть гідну відповідь на всі виклики сьогодення», – відзначив на церемонії ректор Сергій Іванович Оковитий.

Про нагальну необхідність переосмислення зробленого та здійснення системних заходів із посилення єдності народу та соборності країни на основі національних і європейських цінностей на сучасному історичному етапі, коли існує пряма загроза денаціоналізації і потрапляння України у сферу впливу іншої держави, говорили перед присутніми декан історичного факультету та голова ради ветеранів. «Наші вороги хочуть перекроїти карту світу, встановити новий світовий порядок. При чому кремлівське керівництво забуває і те, що був Гельсінський акт 1975 року, який підтвердив результати Другої світової війни, і Будапештський меморандум 1994 року, і Договір про дружбу, співробітництво і партнерство між Україною і Російською Федерацією 1997 року. І всі ці документи гарантували незалежність України та її територіальну цілісність. А зараз вони забувають про те, що треба виконувати Мінські угоди. Проти України розв’язана війна. І всьому цьому потрібно протиставити нашу єдність, розуміння того, що ми – держава з тисячолітньою державно-політичною і культурною традицією, ми – великий народ, який має величезний потенціал», – наголосив Сергій Іванович Світленко. «Адже ніякі залякування згуртованого народу не можуть його зламати. Цінності відкритого суспільства мають перемогти!», – підкреслив Ігор Васильович Іщенко.

Наприкінці для всіх учасників патріотичного заходу у виконанні народної студії сучасного вокалу Палацу студентів ДНУ «Мрія» пролунала пісня «Україна – це я, Україна – це ти».

Додамо, що у рамках відзначення загальнонаціонального Дня єднання в ДНУ також заплановані: проведення для співробітників та студентів онлайн-лекцій із медіаграмотності (щодо питань протидії гібридним загрозам та інформаційно-пропагандистському впливу) та тематичних патріотичних флешмобів; зустрічі з захисниками України; підтримка волонтерських заходів та студентів і працівників університету-добровольців Сил територіальної оборони Збройних Сил України.

Наш славетний випускник Олесь Гончар у щоденниках 1986 року писав: «Любов до України – це було понад усе, і не шкодуємо, що для цього жили». З таким гаслом наш Гончарівський університет впевнено дивиться в майбутнє.

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram