Версія для друку

У ДНУ презентували програму двох дипломів з Університетом Ліон Люм’єр-2

У Дніпровському національному університеті імені Олеся Гончара презентували франко-українську магістерську програму двох дипломів із французьким Університетом Ліон Люм’єр-2. Програму представляла колишня випускниця факультету прикладної математики ДНУ, а нині професорка Інституту комунікацій Університету Ліон Люм’єр-2 Юлія Ткаченко.

Програму двох дипломів за освітньо-професійною програмою «Інформатика» («Бізнес-інформатика») для магістрів, які будуть навчатися на факультетах фізики, електроніки та комп’ютерних систем, прикладної математики, механіко-математичному, фізико-технічному, планують вводити з наступного року.

Юлія Ткаченко докладно розповіла про особливості освітнього процесу за програмою, за якою вже навчаються магістри Харківського національного економічного університету ім. С. Кузнеця. «Протягом 1-3 семестрів освітній процес проходить в Україні, навчання студентів ведеться українською та французькою мовою, французькі викладачі приїздять в Україну, – наголосила пані Юлія. – В Університеті Ліон студенти вчаться в 4-му семестрі, за нашою практикою саме в аудиторіях навчання триває близько місяця, викладання ведеться виключно французькою мовою. Потім студенти їдуть на стажування у компаніях Франції, обов’язково всі мають пройти стажування, в середньому 4-6 місяців. Протягом стажування студента беруть як реального співробітника, звісно ж під керівництвом наставника. Студенту дають реальні проєкти, з реальними клієнтами. Також можна проходити стажування в лабораторіях, де переважає науковий напрям. Стажери отримують мінімум 600 євро на місяць. Всі студенти задоволені, після стажування всі знаходять роботу, завжди дуже гарний фідбек», – запевнила Юлія Ткаченко.

Ректор Дніпровського університету імені Олеся Гончара професор Сергій Оковитий наголосив, що наш університет має плідні зв’язки з науковими та освітніми установами Франції, вже реалізовані кілька великих міжнародних наукових проєктів, працюють програми академічної мобільності. Також Сергій Іванович акцентував увагу, що ДНУ за програмами двох дипломів працює з шістьма університетами Польщі, Німеччини та Франції, під подвійним керівництвом в університетах Європи та США наші науковці захищають роботи на присудження ступеня доктора філософії (PhD).

Присутні на зустрічі декан механіко-математичного факультету професор Олександр Хаміміч, декан факультету фізики та комп’ютерних систем доцент Михайло Дергачов, декан фізико-технічного факультету професор Сергій Давидов, начальниця відділу міжнародних проєктів Тетяна Дубовик та в.о. начальника начальник відділу по роботі з міжнародними організаціями та іноземними партнерами Дмитро Меліхов обговорили заходи, які треба здійснити для реалізації цієї програми на базі нашого університету. Йшлося, зокрема, про мотивацію студентів молодших курсів до вивчення французької мови та про розробку освітньо-професійної програми за магістерським рівнем, узгодженої з французькою стороною. Курси з програмування, комп’ютерного моделювання, управління ІТ-проєктами, за словами Юлії Ткаченко, читають українські викладачі, а курси з Data Science, Machine Learning, Аrtificial Іntelligence – викладачі з Франції, які приїздять в Україну.

На думку фахівців, впровадження цієї програми допоможе змінити бачення курсів з інформатики саме з огляду на прикладне застосування у виробничій сфері. Суттєвою відмінністю є захист не дипломного проєкту, як передбачено вітчизняними магістерськими програмами, а результатів стажування на підприємствах.

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram