Версія для друку

Подяки МОНУ молодим ученим за експертну роботу

Троє молодих науковців Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара отримали Подяки від Міністерства освіти і науки України.

За проведення експертизи проєктів, проміжних та анотованих звітів наукових робіт, науково-технічних (експериментальних) розробок молодих вчених відзнак Міністерства освіти і науки України удостоєні члени секції №4 Експертної ради МОНУ – в.о. проректора з наукової роботи, завідувач кафедри загальної біології та водних біоресурсів доцент Олег Маренков, завідувач кафедри геоботаніки, ґрунтознавства та екології доцент Вадим Горбань і доктор біологічних наук, доцент НДІ біології Кирило Голобородько. Привітання та заслужені нагороди за дорученням міністра Сергія Шкарлета вручив ректор університету професор Сергій Оковитий

Своїми враженнями і досвідом роботи рецензентом в Експертній раді щорічного конкурсу МОНУ з нами поділився Кирило Голобородько: «Членом секції №4 «Екологія» я є із самого початку, відколи у 2016 році Радою молодих вчених при МОНУ був ініційований конкурс наукових проєктів. Тоді я був першим експертом-екологом із ДНУ, хто виборов подібне право. На той час я як молодий вчений розробляв власну наукову тему і паралельно як спеціаліст-ентомолог оцінював роботи колег-науковців, які подавали запити на конкурсну програму. Загалом за п’ять років насиченої і цікавої роботи мені особисто вдалося прорецензувати близько двадцяти проєктів, які стосувалися різних галузей знань. Позаяк екологія – це наука, що вивчає зв’язок живої істоти з іншими істотами і неживою природою, а тому спектр тем для моєї фахової оцінки був дійсно широкий», – пригадав Кирило Костянтинович.

Додамо, що у кожній галузі знань оцінка конкурсних проєктів проходить у формі сліпого рецензування, і дослідження, які набрали високі бали, отримують фінансування Міністерства освіти та науки. У такий спосіб в Україні здійснюється підтримка молодіжної науки. Адже наразі це єдина державна конкурсна програма, яка дозволяє українським молодим науковцям до 35 років отримати державне фінансування власних наукових досліджень і розробок. «Для цього і діє відповідна Експертна рада, яка здійснює експертизу самих наукових проєктів та звітів, які складають молоді вчені, – пояснив голова Ради молодих учених ДНУ, в.о. проректора з наукової роботи Олег Маренков. – І що цікаво, членами Експертної ради безпосередньо є самі молоді вчені – представники різних ЗВО країни, які одночасно можуть бути як конкурсантами, так і рецензентами. Головне при цьому, аби вони не експертували роботи, подані з власного закладу. У такий спосіб дотримується прозора і зглагоджена робота з оцінювання, де на кожну з поданих робіт призначається п’ятеро членів Експертної ради. До остаточного балу молодіжного наукового проєкту зараховуються лише три середні оцінки від рецензентів – таким чином формується максимально прозора система експертного оцінювання», – підкреслив Олег Миколайович.

Успіхи представників ДНУ в Експертній раді конкурсу наукових проєктів молодих вчених від МОНУ відзначив ректор університету професор Сергій Оковитий: «Участь молодих вчених ДНУ в Експертній раді МОНУ надзвичайно корисна для нашого університету, оскільки здобувається досвід експертування робіт, налагоджується спілкування з групами експертів із різних секцій. І звісно, підвищується якість підготовки університетських молодіжних наукових проєктів, адже наші рецензенти знайомляться з текстами проєктів від інших наукових установ, працюють з експертними висновками, звітами тощо. Усе це, безумовно, сприяє підготовці більш потужних наукових проєктів, які потім гідно представляють ДНУ в конкурсі. Так, цього року Дніпровський національний університет надіслав рекордну кількість конкурсних робіт – одразу п’ять актуальних проєктів. Наразі експертиза ще триває, а результати будуть відомі вже після 16 грудня», – повідомив Сергій Іванович.

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram