Версія для друку

Райські яблуні в дарунок до 103-ї річниці ДНУ

70 райських яблунь сьогодні висаджено в парковій зоні ботанічного саду Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара. Серед них будуть і сім іменних дерев ДНУ.

13 листопада в Gagarin Park відбулася фінальна частина благодійної еко-акції «Купуєш каву – отримуєш яблуню» – соціального проєкту дніпровської кав’ярні «Цікава Кава».

Бажання власноруч висадити іменну яблуню зібрало прохолодним ранком більше сотні містян, адже до акції долучилися 32 провідні компанії Дніпра і 20 родин. Усіх їх радо вітали координаторка проєкту Gagarin Park Олена Рябоконь та ректор ДНУ Сергій Оковитий.

«Ми вирішили присвятити нашу алею 103-й річниці від заснування Дніпровського національного університету, і сьогодні студенти разом з педагогами долучаються до висадження саджанців. Упевнений, що навесні ми будемо милуватися першим цвітінням, а згодом для нинішніх і майбутніх студентів ДНУ це місце стане улюбленим для зустрічей та відпочинку», – розповів Сергій Оковитий.

Разом із містянами та представниками соціально-відповідального бізнесу іменні саджанці в Gagarin Park висадили: ректор Сергій Оковитий, а також колективи факультету прикладної математики, кафедри української мови факультету української й іноземної філології та мистецтвознавства, проєкту фізико-технічного факультету «Студентська ракета», Центру соціальних ініціатив і волонтерства ДНУ факультету психології та спеціальної освіти, Палацу студентів та наукової бібліотеки ДНУ.

«Факультет прикладної математики був одним із перших, хто підтримав ініціативу з висадження дерев у нашому парку, адже рада студентів ФПМ виступає за захист довкілля, – відзначив член ради студентів факультету, третьокурсник Євген Пасько. – Тож ми залюбки взяли акційної кави з метою озеленити ботанічний сад рідного ДНУ. До речі, особисто я живу тут зовсім неподалік, тому мені дуже зручно підтримувати подібні заходи в університетському парку».

А от заступниця директорки наукової бібліотеки ДНУ Людмила Лучка розповіла, що про еко-проєкт «Цікавої Кави» співробітники бібліотеки дізналися з Фейсбуку. «Ми одразу ж вирішили взяти участь у такій чудовій акції. Вийшло дуже корисно: ми і кави попили смачної, і душевно поспілкувалися з колегами, та ще й прикрасили рекреаційну зону нашого ботсаду», – поділилася враженнями Людмила Миколаївна.

Директор ботанічного саду ДНУ Анатолій Кабар дав короткий майстер-клас з висадження дерев, а Тетяна Собко і «Цікава Кава» пригощали гарячими напоями. А доглядатиме за нашими райськими яблунями – громадська організація «Асоціація Ноосфера», яка зголосилася взяти на себе захист дерев.

Докладніше про акцію:

До 1 листопада відвідувачам пропонувалося обміняти чверть вартості кожної випитої філіжанки кави на саджанець декоративної райської яблуні. Власне, дохід із десяти таких акційних замовлень ішов на придбання одного саджанця. Усього: 700 горняток кави = 70 яблунь. За кілька тижнів оригінальна ідея власників закладу Дмитра та Тетяни Собко переросла у справжню об’єднавчу ініціативу міського масштабу. Адже до доброї справи долучилася чимала громада дніпрян. Загалом учасниками корисного соціального проєкту стали більше 50 найпрогресивніших компаній нашого міста та родин. Це провідні підприємства малого і середнього бізнесу, освітні організації, а також просто небайдужі дніпряни. І як результат – в улюбленому Дніпрі з’явиться ще одна затишна жива локація!

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram