Версія для друку

Арабський світ став ближчим

3 листопада відбулася подія, важлива і приємна для кафедри перекладу та лінгвістичної підготовки іноземців, факультету української й іноземної філології та мистецтвознавства, відділу підготовки фахівців для зарубіжних країн і академічних обмінів, відділу аспірантури і всього Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара. Аспірант з Йорданії Алмугхід Амджад Мохамад Махмуд успішно захистив дисертацію на здобуття наукового ступеня доктора філософії зі спеціальності «Філологія».


Тема дисертаційного дослідження Амджада Алмугхіда – «Вербальна репрезентація арабського світу в російській мові». Дисертант дослідив подання базових компонентів арабського світу на матеріалі тлумачних, спеціальних та енциклопедичних словників, а також фрагментів з текстів різних жанрів Національного корпусу російської мови. Поняття, пов’язані з концептом арабський світ, описують такі сфери життя, як історико-географічні компоненти, культура і мистецтво, мова, традиції, побут та релігія. Виявлено, що, з погляду носія арабської мови, значення деяких слів у російській мові має певні відмінності від арабських понять (арабские цифры, арабист тощо). Отримані результати можуть бути застосовані в теоретичних курсах з лінгвокультурології та когнітивної лінгвістики. Окремі результати можуть виявитися корисними під час напрацювання навчально-методичних матеріалів з когнітивної лінгвістики для студентів-русистів, а також для написання курсових та кваліфікаційних робіт. Зафіксований і проаналізований у дисертаційній праці фактичний матеріал є цікавим для підготовки навчальних посібників і підручників з когнітивної лінгвістики, у лексикографічній практиці. Водночас дослідження стане корисним для істориків, культурологів, етнографів і краєзнавців.


Захист дисертації відбувся на засіданні разової спеціалізованої вченої ради у складі голови декана факультету І.С. Попової, рецензентів – докторів філологічних наук О.В. Гурко та В.В. Корольової, офіційних опонентів – докторів філологічних наук В.В. Зірки (Дніпро) та Є.М. Степанова (Одеса). Цей захист підбив підсумок успішному навчанню Амджада Алмугхіда в Україні: він приїхав до України в 2010 р., навчався у Донецькому національному університеті, з 2011 р. навчається в ДНУ, отримав дипломи бакалавра і спеціаліста зі спеціальності «Англійська мова та література», потім закінчив магістратуру зі спеціальності «Російська мова», у квітні 2018 р. вступив до аспірантури при кафедрі перекладу та лінгвістичної підготовки іноземців і достроково захистив дисертацію.

У своєму заключному слові на захисті Амджад сказав, що у нього дві рідні країни – Йорданія та Україна. Тепер він поїде додому з дружиною-українкою і завжди буде пам’ятати нашу країну. А ми дізналися багато цікавого про арабський світ завдяки спілкуванню з Амджадом Алмугхідом та знайомству з його дисертацією.

Олена Панченко,
докторка філологічних наук, професорка, наукова керівниця


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram