Версія для друку

Нагородження переможців 1/8 фіналу Міжнародної студентської олімпіади з програмування

28 вересня на факультеті прикладної математики Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара відбулось урочисте нагородження призерів І етапу Всеукраїнської студентської олімпіади з програмування (АСМ AUCPC) у Дніпропетровській області та 1/8 фіналу Міжнародної студентської олімпіади з програмування ICPC-Ukraine-2021.

На базі Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара проходив І (регіональний) етап Всеукраїнської студентської олімпіади з програмування (АСМ AUCPC), що є складовою Міжнародної студентської олімпіади з програмування (ACM ICPC). Оскільки цей регіональний етап ACM AUCPC вважається 1/8 фіналу студентської першості світу, для забезпечення максимально комфортних умов були задіяні по три комп’ютерні класи факультету прикладної математики ДНУ та Ліцею інформаційних технологій при ДНУ ім. Олеся Гончара.

Загалом, в інтелектуальних змаганнях у Дніпрі взяли участь 27 команд, у тому числі 22 команди із п’яти університетів Дніпропетровської області, а також п’ять команд ліцеїв у форматі неофіційного заліку. Усього учасниками турніру дніпровського регіону стали 61 студент та 15 ліцеїстів. Нашу альма-матер представляли сім команд, троє з яких (DNU_Yellow_Orange, DNU_DDOStoevsky, 23DNU_gachitelepuziki) та ще дві команди ЛІТ при ДНУ ім. Олеся Гончара (sLIT-DNU_1 та sLIT-DNU_FiNiX) вибороли право участі у ІІ етапі. Зокрема, команди DNU_Yellow_Orange і DNU_DDOStoevsky (тренер – доцент кафедри комп’ютерних технологій Олександр Хижа) та DNU_gachitelepuziki (тренер – доцент кафедри математичного забезпечення електронних обчислювальних машин Ганна Михальчук) стали бронзовими призерами олімпіади. Друге місце розділили дві команди Дніпровського державного технічного університету, а переможцем турніру стала команда НТУУ «Дніпровська політехніка». Усім їм пропонувалося за кілька годин розв’язати 12 нетривіальних задач із різних розділів програмування. Підсумкову таблицю результатів можна переглянути на сайті Міжнародної олімпіади. А наступний, ІІ етап Всеукраїнської олімпіади з програмування, відбудеться 23 жовтня 2021 року.

На урочистій церемонії нагородження щасливих переможців вітали ректор ДНУ професор Сергій Оковитий, деканеса факультету прикладної математики член-кореспондент НАН України, професорка Олена Кисельова, координатор олімпіади доцент Олександр Хижа, а також представники українських IT-компаній, за спонсорської підтримки яких і проходять змагання. «Сьогодні це – компанії Agilie, SoftServe, Comparus, Daxx, Yalantis, Sitecore, що входять до громадської спілки IT Dnipro Community, та компанія DataArt, – розповідає деканеса факультету прикладної математики ДНУ, член-кореспондент Національної академії наук України, докторка фізико-математичних наук, професорка Олена Кісельова. – Підтримка успішними представниками ІТ-сфери регіонального олімпіадного руху вже є традиційною. Зокрема, багато років поспіль факультет прикладної математики ДНУ має за честь проводити за дорученням МОН України І та ІІ етапи Всеукраїнської студентської олімпіади з програмування у Східному та Центральному регіонах країни, які є складовою Міжнародної командної студентської олімпіади з програмування (ACM ICPC). Для відбору найсильніших студентів-учасників на базі факультету діють декілька фахових гуртків, де ми готуємо майбутніх переможців олімпіад, виховуючи із них потужних спеціалістів. Мотивуванню студентства, безумовно, сприяє й меценатська допомога ІТ-компаній, за рахунок яких олімпіадники нагороджуються цінними іменними призами і подарунками, й відкриття сучасних комп’ютерних класів чи подальше надання студентам перших робочих місць та практичного стажування у конкретних фірмах-партнерах. Сама така взаємовигідна співпраця з представниками національного ІТ-сектору дозволяє нам ефективно формувати зі студентів Дніпропетровщини висококласних спеціалістів, затребуваних навіть на міжнародному ринку праці», – зазначила Олена Михайлівна.

Важливість взаємодії закладів вищої освіти та профільних підприємств у розвитку дуальної освіти та підготовці конкурентоспроможних фахівців підкреслює і координатор Всеукраїнської студентської олімпіади з програмування, відмінник освіти, кандидат фізико-математичних наук доцент кафедри комп’ютерних технології ДНУ, Президент IT-компанії DataArt-Дніпро Олександр Хижа. Олександр Леонідович – досвідчений тренер студентських та учнівських команд з програмування, які неодноразово були переможцями олімпіад всіх рівнів. Як і цьогоріч: п’ять команд ДНУ (три студентських та дві ліцейських) під його керівництвом показали високий результат, здобувши призові місця регіональної олімпіади.

Власне, доценту Олександрові Хижі випала честь оголосити імена усіх переможців нинішнього змагання. Разом із представниками компаній-меценатів він вручив учасникам турніру цінні призи. Студентські команди отримали від спонсорів брендовані рюкзаки, клавіатури та павербанки, а кожна із шкільних (позаконкурсних) команд – солодкі подарунки.

Щиро бажаємо всім учасникам Всеукраїнської олімпіади з програмування нових успіхів!

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram