Версія для друку

Студент ДНУ представлятиме Україну на міжнародному конкурсі інновацій

Другокурсник фізико-технічного факультету Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара Ігор Шибка представлятиме Україну на Міжнародному конкурсі інновацій у рамках Міжнародної виставки «Глобальні індустрії» (International Invention Competition «PRIX EIFFEL» during International Fair «Global Industrie» 2021), що проходитиме з 5 по 10 вересня 2021 року у м. Ліон (Франція).

Член національної команди України – студент групи ТА-20 ФТФ ДНУ Ігор Шибка – вихованець Дніпропетровського відділення Національного центру «Мала академія наук України». Університетський винахідник – випускник КЗО «Спеціалізована школа № 129 фізико-математичного профілю» ДМР та астроклубу «Прямуй за Сонцем!» Міської станції юних техніків Дніпра.

Наразі на фізико-технічному факультеті Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара Ігор вивчає розробку систем керування космічними апаратами. Хлопець активно займається науковою роботою, і цього року вже встиг стати переможцем ІІ туру Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт зі спеціальності «Авіоніка».

А нещодавно на базі Інжинірингової школи Noosphere при ДНУ Ігор Шибка розпочав власний проєкт «Студентський супутник і CanSat», для якого активно шукає інженерів-однодумців. З цією метою у якості голови наукового комітету студентської ради фізико-технічного факультету він ініціював практичний Open Day для студентів-першокурсників ДНУ. Тим самим талановитий фізтехівець прагне, аби в рідному університеті стало більше розумних та різносторонньо розвинених студентів, а Дніпро продовжував займати сильні конкурентні позиції на міжнародних інноваційних виставках, інженерних і технічних змаганнях.

Окрім захоплення розробкою різних пристроїв, електронікою, програмуванням, ракетобудуванням та космосом, Ігор Шибка цікавиться різними видами спорту: займається вільною боротьбою і баскетболом. Також наш студент має перший розряд з авіамоделювання та вивчає дизайн.

Захоплюватися радіоелектронікою Ігор почав ще у шестирічному віці. І вже в юному віці талановитий хлопець міг похвалитися власними винаходами та перемогами в національних конкурсах. Зокрема, у 2016 році, коли йому не виповнилося ще й 13 років, він став переможцем національної премії «Диво-дитина». У 2018 році був відзначений дипломом ІІ ступеня у номінації «Комп’ютерні технології» на XVI Всеукраїнській конференції-конкурсі науково-дослідних робіт школярів «Зоряний шлях». У тому ж році одержав перемогу на конкурсі STEAM-House Міністерства освіти України, де представляв унікальну систему компенсації втраченого зору – електронний помічник для воїнів АТО, які в результаті поранень втратили зір та мають заново адаптуватися до повсякденного життя. Схожий електронний комплекс, що допомагає слабозорим людям виявляти перешкоди, наразі є в ізраїльської компанії, але він значно дорожчий.

Подібні «розумні» пристрої майбутнього Ігоря Шибки, дісно, гідно конкурують на міжнародному рівні та отримують призові місця на світових конкурсах. Серед останніх перемог – золота медаль у категорії «Мистецтво електронних схем» на ІІІ Конкурсі командних проєктів Belt&Road Teenager Maker Camp and Teacher Workshop, що проходив у вересні 2019 року в м. Наньнін (Китай). У вересні 2020 року юний розробник виборов «золото» V Міжнародного конкурсу інноваційних винаходів ICAN 2020, що відбувався за ініціативи Міжнародного товариства інновацій та передового досвіду в м. Торонто (Канада). Там широкому загалу Ігор представив мультипроцесорну комбіновану систему телемеханіки, що дає змогу робити колаборативного робота з різного обладнання або механізмів. Основна перевага такої системи – вона дозволяє «оживляти» різні механізми та дистанційно управляти ними з будь-якої точки світу. Саме за цей науковий проєкт наприкінці 2020 року Ігор Шибка був визнаний переможцем номінації «Інноваційний прорив року» у щорічному обласному конкурсі «Студент року Дніпропетровщини».

За матеріалами з відкритих джерел, фото Укрінформ,
інформаційно-аналітичне агентство ДНУ ім.О.Гончара


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram