Версія для друку

Посвята в студенти – 2021

На свято першокурсників – Посвяту в студенти 31 серпня на площі перед Палацом студентів Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара зібралася вся університетська громада. Урочиста клятва студента під стародавній студентський гімн Gaudeamus, символічні хліб-сіль на ознаку наполегливого й цікавого навчання та інші обов’язкові елементи посвяти чекали на цьогорічних майже 2 000 першокурсників.


Загалом, цього року лави студентства ДНУ поповнили майже 2 700 студентів, з них – 1830 бакалаврів (денна і заочна форми навчання) та 799 магістрів (денна і заочна форми навчання). Щасливих юнаків і дівчат привітали з важливою подією й дали мудрі поради ректор ДНУ професор Сергій Оковитий та гості свята. «Студентські роки – це дружба на все життя, кохання, веселе дозвілля, невпинний пошук себе і сміливі плани на майбутнє, які ви будуєте з юнацьким максималізмом, не обмежуючись буденністю, – звернувся до молоді Сергій Іванович. – А ми, викладачі та адміністрація університету, прагнемо допомогти вам стати успішними, визначити саме той профіль в обраній спеціальності, який дозволить максимально реалізувати ваш потенціал, сформувати навколо вас таку академічну атмосферу, яка допоможе розкрити ваші таланти і здібності, зробити все, щоб ви стали впевненими в собі, висококласним і конкурентоспроможними фахівцями та щасливими молодими людьми».


«Як колишній першокурсник, бажаю вам нічого не боятися, вчитися не лише для того, щоб отримати гарні оцінки, а розуміти, що це може бути доброю підмогою для вас, – побажав заступник голови Дніпропетровської облдержадміністрації Сергій Карпенко. – Відкривайте, будьте зухвалими, невгамовними, але поважайте своїх викладачів і деканів, і завжди любіть свій університет». «Ви стали повноправними членами університетської родини. Попереду на вас чекає цікаве насичене життя, сповнене яскравих вражень і незабутніх подій. Але пам’ятайте, що лише від вашої наполегливої праці, зусиль і старань залежатиме, чого ви досягнете в майбутньому, – від імені голови обласної ради і всього депутатського корпусу привітав першокурсників радник голови Дніпропетровської обласної ради Андрій Соколов. – ДНУ ім. О. Гончара – це, без сумніву, альма-матер сотень відомих випускників. Сподіваюсь, що й серед вас сьогодні є ті прізвища, які посядуть гідне місце в переліку тих, ким пишається цей навчальний заклад. А ви, у свою чергу, колись пишатиметеся тим, що здобули освіту саме тут».


За традицією ректор ДНУ передав представниці нового покоління студентів ДНУ – першокурсниці факультету української й іноземної філології та мистецтвознавства Анні Дяковій символічний студентський квиток. Дівчина від імені всіх першокурсників запевнила, що університет з часом пишатиметься ними: «Саме сьогодні, цього останнього літнього дня, починається наша подорож у студентське життя. І я вірю, що ніякі негаразди, жодна пандемія його не затьмарить. Можливість навчатися в одному з найпрестижніших вишів країни – Дніпровському національному університеті імені Олеся Гончара і приєднатися до численної університетської родини – наша справжня маленька перемога, якою ми можемо пишатися. Новітні часи випробовують нас на вірність обов’язку, на громадянську небайдужість, але ми дивимося в майбутнє з надією і зробимо все, щоб наша рідна Україна могла пишатися молодою науковою зміною, а також професіоналами найвищого рівня». За багаторічною університетською традицією першокурсники отримали також символічну залікову книжку. Її вручив студентці факультету фізики, електроніки та комп’ютерних систем Анастасії Марфенко та Данилові Картавому з механіко-математичного факультету доктор фізико-математичних наук Олександр Пипка. А кращі юні представники трьох напрямів класичних університетських наук: гуманітарного – Сергій Сільванович з історичного факультету, технічного – Ганна Сапожнікова з фізико-технічного факультету й природознавчого – Анна Броварна з факультету економіки отримали від викладачів хліб-сіль як символ наполегливо навчання та цікавого студентського життя.


Хвилиною мовчання студенти й гості свята вшанували пам’ять студентів і викладачів Дніпровського університету, загиблих за мир і незалежність України та поклали квіти до Пам’ятника загиблим студентам.

Вступаючи до університетського життя, першокурсники ділилися своїми планами і мріями. Юлія Щербина вступила на факультет української й іноземної та мистецтвознавства на спеціальність «Українська мова та література». «Мрію стати педагогом української мови та літератури, викладати в школі, – розповіла дівчина. – Фах обирала сама, давно про нього мріяла. Мені дуже подобається спілкуватися з людьми, викладати й сподіваюся, що в мене вийде доступно викладати свій предмет та доносити до моїх майбутніх учнів важливу інформацію. Першим пріоритетом при вступі у мене був ДНУ, хоч подавала заяви і в Харківський та Чернівецький університети. Мені зручно буде тут навчатися, бо я сама з Дніпра і мені подобаються перспективи цього університету, чула багато гарних відгуків про нього. Вважаю, що це університет, у якому можна розкрити свій потенціал, саме тут можна вільно дихати, розвиватися, вчитися і набувати необхідних для обраного фаху знань».


Кирило Соколовський з Нікополя вступив на фізико-технічний факультет на спеціальність «Матеріалознавство». «Спочатку я хотів стати програмістом, потім – маркетологом. Згодом зрозумів, що все це – не моє. Мрію в майбутньому відкрити власний бізнес, який буде пов'язаний з моїм фахом».

Ольга Сідак з смт Царичанка вступила на спеціальність «Фізична терапія та ерготерапія» факультету медичних технологій діагностики та реабілітації. «Сьогодні ця професія є доволі актуальною і прибутковою і в нас, і в інших країнах, знаю, що у цій сфері достатньо робочих місць. Тож думаю, мій вибір – вдалий, – вважає Ольга. – Моя мама – медик, саме вона підказала вступати до молодого факультету ДНУ з гарним колективом. Мрію стати ерготерапевтом. Дуже втішно, коли людина приходить на сеанс, і ти бачиш позитивні зміни в її самопочутті, бачиш посмішки і радість. Це круто! Від цього і в самої покращується настрій».


Під час урочистостей були нагороджені почесними грамотами Дніпропетровської обласної ради за підготовку наукових кадрів, активну науково-педагогічну і громадську діяльність та з нагоди 30-річчя Незалежності України співробітники ДНУ: деканеса факультету економіки Тетяна Гринько, деканеса факультету прикладної математики Олена Кісельова, деканеса факультету української й іноземної філології та мистецтвознавства Ірина Попова, декан історичного факультет Сергій Світленко, доцентка масової та міжнародної комунікації Алла Бахметьєва, завідувачка навчально-методичного відділу Аліна-Олена Дворецька, завідувач кафедри аналітичної хімії Андрій Вішнікін, доцент кафедри географії Віктор Грушка, доцент кафедри теоретичної та комп’ютерної механіки Олександр Комаров, старший викладач кафедри фізичного виховання та спорту Олександр Дідковський.


Упродовж вечора гостей свята розважали творчі колективи Палацу студентів – народна студія сучасного вокалу «Мрія», ансамбль фольклорного танцю «Веселка», театр танцю La Vie та інші.

Інформаційно-аналітичне агентство
ДНУ ім. О.Гончара
тел.: 374-98-20
www.dnu.dp.ua
Фото: Сергій Велікодний і Сергій Дівеєв


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram