Версія для друку

Нові запуски надлегких ракет за проєктом «Студентська ракета»

Нові запуски надлегких ракет за проєктом «Студентська ракета»

Команда студентів ДНУ Rocketry Agency провела успішну програму випробувань пусків трьох типів надлегких ракет. Уперше в Україні здійснено успішний запуск надлегкої ракети на висоту 6 500 м та зроблено спробу запуску надлегкої суборбітальної ракети на висоту 40 000 м.

Льотні випробування відбулися 26 серпня на спеціалізованому полігоні Павлоградського механічного заводу Державного підприємства «Виробниче об'єднання «Південний машинобудівний завод» ім. О.М.Макарова (SE "PA Yuzhmash").

Усі типи надлегких ракет – багаторазова ракета К80 CanSat mod2 з висотою підйому до 2 км, дослідницька ракета К80 Meteo 7000 mod2 з висотою підйому до 7 км та дослідницька суборбітальна ракета К110 Meteo 40000 mod1 з висотою підйому до 40 км – розроблені й виготовлені командою Rocketry Agency Space Labs Noosphere Engineering School. Основу команди Rocketry Agency складають студенти фізико-технічного факультету Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара. Також у команді – студенти факультету фізики, електроніки та комп'ютерних систем і факультету прикладної математики ДНУ, аспіранти й викладачі університету та студенти Фахового коледжу ракетно-космічного машинобудування при ДНУ.

Проєктування, виготовлення та запуски надлегких ракет – це колосальна праця всіх учасників проєкту «Студентська ракета». Йдеться про виконання ними величезного обсягу проєктно-конструкторських робіт, створення технологічної та стендової бази для виробництва та наземних випробувань складових ракетних комплексів, отримання необхідних погоджень, дозволів, страховок та іншого, що є обов'язковою умовою для проведення випробувань малих метеорологічних ракет, а особливо для випробувань надлегких суборбітальних ракет. Підготовку до пусків супроводжувала, дійсно, налагоджена командна робота та сувора дисципліна.

Так, для багаторазової ракети К80 CanSat – це вже треті випробування. Запуск К80 CanSat mod2 готувався з метою підтвердження можливості використання технології 3D-друку полімерним матеріалами для виготовлення основних конструктивних елементів, а також для випробування нової рецептури твердого палива. Незважаючи на успішні тести і результати наземного відпрацювання ракета все ж не змогла стартувати унаслідок руйнування двигуна.

А от запуск другої модифікації дослідницької надлегкої ракети К80 Meteo 7000 mod2 дав очікуваний результат – повний успіх! Команда врахувала всі минулі зауваження: виконала необхідні доопрацювання всіх вузлів та агрегатів, провела необхідний обсяг стендового відпрацювання – і ракета К80 Meteo 7000 mod2 успішно піднялася на висоту 6500 м, повністю виконала закладену програму польоту та м'яко приземлилася на парашуті.

Запуск іншого типу дослідницького надлегкого суборбітального комплексу з двоступеневою ракетою К110 Meteo 40000 mod1, призначеного для виведення корисного навантаження масою до 1 кг на висоту до 40 км, стикнувся з труднощами. На висоті понад 5 км відбулася аварія – руйнування двигуна другого ступеню ракети на швидкості близько 2 махів. Однак навіть цей прикрий факт команда розробників розцінює як перемогу, адже все це зроблено вперше! Унікальний проєкт із підйому ракети до 40 км уперше потребував виконання цілої низки вимог галузевого і державного законодавства – отримання дозволів від державних органів, розрахунок та обґрунтування меж небезпечної зони при експериментальному пуску, створення комплексного плану й методики проведення льотних випробувань, укладання договорів страхування і багато іншого. Й усе це уперше командою було відпрацьовано вперше. Був отриманий безцінний досвід для подальшої роботи над проєктом «Студентська ракета» при створенні нових зразків ракет.

Зазначимо, що започаткований у 2018 році науково-освітній проєкт «Студентська ракета» реалізується за всебічної підтримки ГО «Асоціація Ноосфера» на базі науково-технічних лабораторій Noosphere Engineering School у Дніпровському національному університеті імені Олеся Гончара. Цілями проєкту є: практична підготовка висококваліфікованих фахівців для ракетно-космічної галузі України на базі дуального навчання в ДНУ і Noosphere Space Engineering School (лабораторія Noosphere Engineering School космічного спрямування); розробка «сімейства» надлегких суборбітальних ракетних комплексів різного призначення з висотами підйому до 100 км студентами-учасниками інжинірингової школи; створення екосистеми, сприятливої для розвитку ракетно-космічних стартапів, в тому числі інженерних, як основи для появи нових компаній напряму NewSpace («Нового космосу»).

Більше фото та відео із запуску ракет дивіться на сторінці Facebook ДНУ: https://www.facebook.com/dnu.dp.ua/

Rocketry Agency Space Labs Noosphere Engineering School
Фізико-технічний факультет ДНУ


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram