Версія для друку

Шаховий турнір з ректором

У рамках міського освітнього фестивалю #DNU_City у Палаці студентів ДНУ відбувся сеанс одночасної гри з ректором Сергієм Оковитим.

Зіграти партію з ректором під час сеансу одночасної гри міг будь-хто із відвідувачів фестивалю професій. Серед дев’яти сміливців, які зважилися випробувати себе у шаховому двобої з ректором нашого університету, були не лише абітурієнти ДНУ, а й старшокласники, студенти та просто допитливі гості. Зокрема, бажання позмагатися із доктором хімічних наук, володарем І роздряду з шахів виявили: Давид Нор, Дмитро Яуров, Станіслав Олійник, Микита Галіцин, Олег Нечипор, Діана Ващенко, Євгеній Пасько, Станіслава Фок та 10-річний Михайло Портнов.

Протягом захопливої гри, яка тривала понад дві з половиною години, особливу увагу глядачів привертав наймолодший учасник – Михайлик Портнов. Юний шахіст зумів показати старшому супернику цікаву гру та боровся за перемогу чи не найдовше, адже два роки займається у шаховій школі №9 та має ІІІ дитячий розряд. «Один із головних принципів, якому нас вчать у шаховій школі – це грати із сильними суперниками, бо тільки так ми здобуваємо найцінніший досвід. Якщо ж ми постійно гратимемо тільки зі слабкими чи рівними собі супротивниками, ми нічому новому не навчимося. Тому, вважається, що навіть програш сильнішому гравцю для нас завжди корисний. От як у сьогоднішній партії із ректором – він поставив мені мат двома ферзями. Грати проти нього було непросто. Він дуже добре прораховував ходи та атакував. Часом ректор настільки притискав фігури на моїй половині, що було складно навіть вийти з неї. Тому захищатися було, дійсно, нелегко», – прокоментував Мишко.

Але не всі юні гравці програли свої шахові партії поважному супернику. Двоє із дев’яти юних учасників, продемонструвавши наполегливу боротьбу, здобули перемогу над ректором. Так, учениця 10-Б класу дніпровської спеціалізованої школи №7 з поглибленим вивченням іноземних мов Діана Ващенко розіграла на шаховій дошці дебют «Захист Німцовича». «Переломним у нашій партії був момент, коли чорні (якими грав ректор Сергій Оковитий) пропустили тактику і втратили туру. Ця ситуація стала визначальною», – відзначила дівчина. Молода шахістка вже протягом шести років займається у шаховому відділенні ДЮСШ №7 і має помітні спортивні здобутки. Зокрема, минулого року Діана Ващенко стала віце-чемпіонкою Дніпропетровської області з бліцу у віковій категорії до 20 років, а також бронзовою призеркою обласного чемпіонату серед жінок. А цьогоріч Діана була кращою серед жінок на одному з онлайнових чемпіонатів.

Для самого ректора Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара Сергія Оковитого імпровізований турнір на #DNU_City став першим досвідом у якості сеансера – шахіста, який проводить сеанс одночасної гри на кількох дошках. «До цього часу я сам був лише учасником подібних турнірів. Тому сьогодні мені було надзвичайно цікаво зіграти з усіма юними супротивниками. Звісно, у кожного з них був різний рівень підготовки, однак мені все ж вдалося у захоплюючих двобоях вибороти сім перемог із дев’яти. Сподіваюся, традицію проведення таких міні-турнірів у нашому університеті ми обов’язково продовжимо, адже, наскільки мені відомо, серед студентів ДНУ є навіть майстри спорту з шахів. Крім того, ми плануємо відновити проведення відомого університетського турніру імені В.Моссаковського», – розповів Сергій Іванович.

Зазначимо, що ректор Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара Сергій Оковитий грає у шахи з семи років. Першим тренером для нього став батько, потім багато вчився самостійно за спеціальною літературою. Вже у дев’ятому класі Сергій Оковитий на чемпіонаті Дніпропетровської області здав норматив на ІІ розряд. Згодом продовжив грати в університеті – й після першого курсу виконав норму І розряду на турнірі «Дніпровська осінь», присвяченому пам’яті видатного гросмейстера О.Мороза, який працював у нашому університеті. Цей представницький турнір, учасниками якого були численні майстри спорту та відомі закордонні гросмейстери, надав майбутньому ректору початкового професійного досвіду. А в 2015 році він здобув переможний кубок міжнародного Відкритого чемпіонату Джексонівського державного університету (США), де став абсолютним чемпіоном, вигравши усі сім партій. Наразі Сергій Оковитий підтримує спортивну форму, періодично граючи зі своїми опонентами на інтернет-платформах.

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram