Версія для друку

Олег Шаров розповів вченій раді ДНУ про перспективи розвитку вищої освіти України

Дніпровський національний університет імені Олеся Гончара відвідав генеральний директор директорату фахової передвищої, вищої освіти МОН України Олег Шаров.

Він привітав виконувача обов’язків ректора ДНУ Сергія Оковитого з перемогою на виборах ректора і висловив сподівання, що узгоджувальні процедури незабаром завершаться і Міністерство укладе із ним контракт. Також Олег Ігорович зазначив, що має давній особистий і позитивний досвід реалізації різних проєктів і програм із науковцями нашого університету, зауваживши при цьому, що ДНУ має відновити лідерські позиції серед класичних університетів України. Тож в університетського колективу немає іншого виходу, ніж покращувати основні показники своєї діяльності.

Докладно Олег Шаров зупинився на перспективах розвитку вищої освіти України, зокрема, концептах модернізації вищої освіти: «Першим, базовим концептом є автономія університетів. Коли почали вживати слово «автономія», у вашому університеті це розуміли, коли в багатьох університетах про це ще не знали. Із задоволенням пам’ятаю заходи в межах консорціуму з розвитку автономії університетів у 2005, 2010 роках, одним з учасників якого був ДНУ. Поступово цей процес розвивається, але п’ять років ми опановували поняття університетської автономії. Другий концепт – забезпечення якості вищої освіти. Ми мали перейти від нашої національної усталеної системи акредитації, яка орієнтувалася на малозрозумілі кількісні показники, до європейської концепції якості акредитації за якісними показниками, до акредитації, в основі якої лежить готовність університетів до змін. Третя складова – трициклова вища освіта. Вища освіта – це бакалавр, магістр, доктор філософії і короткий цикл бакалавра – це молодший бакалавр», – наголосив Олег Шаров.

Наступна тема – кредитно-трансферна та накопичувальна система, перехід до якої став реальністю лише в 2014 році. «Розвиток мобільності, визнання кваліфікації – повернення до європейських концептів модернізації вищої освіти. Наразі (протягом п’ятирічки від 2020 року) ми маємо оновити і переосмислити стосунки з державою, суспільством, економікою, людиною-громадянином. Перед нами багато важливих завдань, які вже розпочали виконуватися, і в тому числі, за участі провідних університетів», – наголосив Олег Ігорович.

Очільник директорату зазначив, що реформування управління та фінансування закладів вищої освіти розпочалося фактично лише минулого року. Зокрема, змінено порядок призначення деканів: від виборів деканів вченими радами факультетів перейшли до призначення деканів за поданням ректора і згодою трудового колективу факультету. Було багато заперечень і сумнівів щодо цифровізації, але коронавірус не залишив вибору, і цифровізація зробила величезний крок уперед.

Також у МОНУ наголошують, що індикатором для оцінювання науково-педагогічних працівників буде індекс цитування у наукометричних базах, і ця позиція наразі незмінна.

«За останні 5 років університети поступово розробили власні освітні програми, вони керуються новими стандартами, розробленими на компетентнісній основі. Але освітня програма не може бути досконалою, вона має постійно поліпшуватися. Зміни в освітні програми потрібно вносити майже щорічно, навіть у класичні освітні програми, тому що життя не стоїть на місці. Через цю зміну парадигми мають пройти кафедри, факультети, всі науково-педагогічні працівники. Будемо також працювати над розробленням професійних стандартів. Сьогодні маємо 95% затверджених стандартів бакалаврського рівня та понад 80% – стандартів магістерського рівня. Уже з’явився стандарт науково-педагогічного працівника, що дає опис компетентностей, які повинен мати кожен науково-педагогічний працівник», – відзначив гість.

Також Олег Шаров розповів про інновації у вищій освіті 2021 року, зокрема документи про освіту власного зразка, нову редакцію Ліцензійних умов, допуск приватних ЗВО до державного замовлення, моніторинг працевлаштування випускників, міждисциплінарні освітні програми тощо.

Очільник директорату повідомив про ключові законопроєкти 2021 року, а саме «Освіту для дорослих», законопроєкти, що забезпечують фінансову автономію ЗВО, та нову редакцію Закону України «Про формування та розміщення державного замовлення на підготовку фахівців». Також Олег Шаров відповів на запитання науковців ДНУ.

Презентація виступу генерального директора директорату фахової передвищої, вищої освіти МОН України Олега Шарова

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram