Версія для друку

У творчій майстерні ювіляра

Зі щирими словами вдячності і захоплення творчістю Володимира Павловича Небоженка завітали до майстерні скульптора представники ректорату Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара. Із 80-річним ювілеєм заслуженого художника України привітали виконувач обов’язків ректора університету Сергій Оковитий, перший проректор Олег Дробахін та директор Центру гуманітарних проблем освіти та виховання молоді Валентин Іваненко.


«Ми з гордістю відзначаємо, що саме для Дніпровського національного університету Ви подарували свої неперевершені творіння – погруддя видатного українця і нашого випускника Олеся Гончара, ім’ям якого названо ДНУ, і бюст та меморіальну дошку легендарного ректора 1960-80-х років Володимира Моссаковського, – підкреслив Сергій Оковитий. – Завдячуємо Вам і за увічнення на одному з навчальних корпусів знакової постаті всесвітньо відомого конструктора ракетно-космічних систем Михайла Янгеля. Крім того, скульптура Тараса Шевченка, подарована Вами і розміщена в науковій бібліотеці, є одним з митецьких надбань, які наповнюють духовну ауру нашої Альма-матер».


До щирих привітань додалася й заслужена відзнака від університетського колективу – Почесна медаль «Академік Володимир Моссаковський». «Ми вдячні Вам за увічнення в бронзі і граніті образу нашого легендарного ректора Володимира Моссаковського, адже створені Вашим талантом пам’ятники зможуть передати прийдешнім поколінням студентів нашу пошану і пам’ять про цього видатного науковця», – зазначив Олег Дробахін. Цю медаль Володимир Небоженко мав отримати під час відкриття меморіальної дошки на 5-му корпусі ДНУ, поряд з яким свого часу розташовувалася проблемна науково-дослідницька лабораторія міцності і надійності конструкцій, заснована В. Моссаковським у 1969-му році. У листопаді карантин вніс корективи в ці плани, але нині нагорода була вручена Майстрові.


«Ювілей – це прекрасна нагода синтезувати й узагальнити зроблене Вами у багатій професійній кар’єрі, висловити Вам слова вдячності і захоплення за творчий внесок у створення сучасного образу нашого університету, – сказав Валентин Іваненко. – Ваша дружба з університетом триває багато років і відзначається динамізмом, щирістю й творчою щедрістю. Ми зібрали в одному колажі усі Ваші роботи для університету, і хочемо, щоб вони надихали Вас на нові творіння».

Сама атмосфера творчої майстерні надихнула Володимира Павловича поділитися з гостями творчими задумами, показати реалізовані проєкти й ті, які ще чекають на втілення у граніті чи бронзі. Він радо знімав з полиць гіпсові макети та розповідав свої історії знайомств з прототипами скульптур. Зокрема академік Моссаковський був добрим приятелем скульптора. «Образ Володимира Моссаковського я ліпив з натури. Попри зайнятість, він приходив до мене в майстерню кілька разів, сідав на спеціальний стілець, що обертається, ми розмовляли про буденні речі, а я ліпив», – згадує Володимир Павлович.

Колектив Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара щиро бажає Володимиру Павловичу Небоженку міцного здоров’я і оптимізму, благополуччя і достатку, енергії і сил, постійного натхнення й щоденної окриленості високою метою, нових цікавих творчих задумів та ідей.

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram