Версія для друку

«А герої… Вони не вмирають, і свідоцтво тому – журавлі…»

До Дня пам’яті і примирення та Дня перемоги над нацизмом у Другій світовій війні в Дніпровському національному університеті імені Олеся Гончара відбувся мітинг-реквієм. Біля меморіальної стели 160 викладачам, студентам і співробітникам університету, загиблим під час Другої світової війни, зібралися представники ректорату, профспілкового комітету, студенти й викладачі.

«Сьогодні ми, чотири покоління нащадків героїв Другої світової, зібралися біля університетського монументу, щоб не згасла в наших душах щира вдячність героям Другої світової за Перемогу, за розбудову зруйнованих міст, за відродження понівечених горем родин, – звернувся до учасників мітингу в.о. ректора ДНУ, професор Сергій Оковитий. – Друга світова принесла горе в кожну українську сім’ю. Мій дідусь по маминому роду, Андрій Терещенко, загинув у 1943 році, форсуючи Дніпро, звільняючи Дніпропетровщину від загарбників. Думаю, кожен з вас може розповісти про героїв свого роду, адже пам'ять про них священна…

У травні далекого 1945-го всі герої війни – і загиблі, і живі, стали переможцями й дали право на життя прийдешнім поколінням. Університетська спільнота переможців відродила нашу Альма матер, піднесла її на новий ступінь розвитку. Серед тих, хто проніс світло Перемоги крізь усе життя – легендарний ректор, академік Володимир Моссаковський. Ім’я воїна Другої світової, видатного українського письменника, Героя України Олеся Гончара з гордістю носить наш університет. Сотні професорів і доцентів – ветеранів війни самовіддано передавали молоді знання, величезний досвід і щирий патріотизм» – наголосив Сергій Іванович.

Голова ради ветеранів ДНУ, професор Ігор Іщенко зазначив, що рада ветеранів університету щороку уточнює списки, й на сьогодні, на жаль, серед співробітників ДНУ не залишилося ветеранів, які воювали на фронтах Другої світової: «Чим більше часу минає з дня завершення Другої світової війни, тим менше залишається свідків тих жахливих за своїми соціальними наслідками подій. Тим не менше, ми пам’ятаємо всіх. Вшановуючи пам'ять наших ветеранів, варто відволіктись від тих ідеологічних нашарувань, що властиві періоду змін політичної влади нашої держави і супроводжуються переоцінкою цінностей, – наголосив Ігор Васильович. – Захисники Вітчизни прекрасно розуміли, що вони захищають майбутнє своїх сімей, дітей, онуків».

Від імені молоді до присутніх звернулася студентка факультету психології та спеціальної освіти Вікторія Штагер: «Я представляю покоління правнуків учасників Другої світової війни. У кожній сім’ї живе пам'ять про переможців. Для мене й моєї родини цей день – велике свято. Наш народ заплатив страшну ціну за мир, за право жити на своїй землі і будувати власне майбутнє. Треба пам’ятати подвиг українського народу, який пройшов через жертви і страждання, проте зміг перемогти і відстояти свою країну. Ми щиро вдячні прадідам за право жити на цій землі і розуміємо, яка це була напруга – перебувати у війні і наближати мир. Молоде покоління прагне відповідати високим ідеалам мужності і стійкості, які показали наші діди й прадіди. Їхній подвиг ми ніколи не забудемо. Вічна їм слава!»

Учасники мітингу-реквієму поіменно згадали вихованців ДНУ, які віддали свої життя у бойових діях на сході України: Роман Карась, Володимир Градиський, Дмитро Астапов, Павло Левчук, Олександр Черніков, Олексій Тищик, Сергій Петров, Денис Гаврюшин, Андрій Савчук, Вадим Ричков, Роман Романенко.

Для учасників заходу пролунали пісні у виконанні народної студії сучасного вокалу Палацу студентів ДНУ «Мрія» (солістки: Людмила Іщенко, Світлана Пархомук і директорка Палацу студентів Оксана Рудковська), вірш письменника-фронтовика Олеся Гончара «Знамено полку» у виконанні Вікторії Штагер, вірш Віктора Коржа «Присмак полину» у виконанні студентки факультету психології та спеціальної освіти Вікторії Марченко, вірші керівника народного театру-студії «Маски» Ігоря Трахта зачитали студентки Ніка Гальчук та Наталія Лисенко.

Проректори, студенти та викладачі університету вшанували героїв Другої світової війни покладанням квітів до меморіалів, які знаходяться на території університету.

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram