Версія для друку

Готуємося до Дня історичного факультету!

Співпраця та підтримка – найкращий спосіб пережити не тільки непевні карантинні часи, а й підготуватися до Дня історичного факультету Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара 11 травня.

Доцентка кафедри всесвітньої історії Ольга Каковкіна та друзі з наукової бібліотеки ДНУ – заступниця директорки бібліотеки Людмила Лучка та співробітниця читальної зали з гуманітарних наук Ольга Сюх переконалися у буквально «цілющих» властивостях університетської газети за минулі роки. Мова не про «пил віків» зі сторінок, а емоції, які викликали дописи та фотографії: знайомі імена та обличчя, актуальні проблеми – сесії і студенти, такі різні, як завжди, дні посвяти у студенти першокурсників, лекції з профорієнтації, спортивні змагання та наукові конференції, а також гуртки атеїзму, партійні та комсомольські збори, будівельні загони та робота на колгоспних ланах. У 1950–1980-х рр., які стали предметом нашої уваги, газета мала назву «За передову науку».


Так, Ольга Каковкіна не очікувала, що, гортаючи сторінки університетської газети за 1970-і роки, спливе так багато спогадів із власних студентських років. Оттакий влучний допис про семінарські заняття Олександри Федорівни Батаріної: також вважала їх одними з найцікавіших, позаяк Олександра Федорівна вчила міркувати та висловлювати власні думки, хоча вивчали праці Леніна з курсу «Історія КПРС», таких динамічних занять та дискусій не було з інших предметів. А от і статті, автором яких був спочатку викладач, пізніше – доцент, завідувач кафедри і декан Анатолій Григорович Болебрух. Знайомство з ним відбулось на 1-му курсі під час занять з палеографії, а більша частина студентського життя та аспірантури припали на роки деканства Анатолія Григоровича.

Тут і будівництво бібліотеки, де, до речі, працювали й наші колеги, тоді – однокурсники і відмінники навчання – Сергій Світленко (декан історичного факультету) та Олександр Нікілєв (професор кафедри історії України).


Зроблено багато знімків, які розмістимо на сторінках кафедри та факультету до факультетського свята 11 травня. Сподіваємося, що вони зацікавлять усіх друзів історичного факультету, його випускників та сучасних студентів.

Наукова бібліотека запрошує студентів-істориків долучатися до пошуків історичних фактів, що зберігають видання минулих часів, зокрема раритетна періодика. Ми готові вести складний та цікавий пошук разом з вами!

Ольга Каковкіна, доцентка кафедри всесвітньої історії,
Людмила Лучка, заступниця директорки
наукової бібліотеки ДНУ


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram