Версія для друку

Тиждень академічної доброчесності на факультеті економіки

На факультеті економіки Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара пройшов «Тиждень академічної доброчесності», який, з огляду на карантинні обмеження, відбувся онлайн на платформі Zoom. Мета заходу – популяризація принципів академічної доброчесності, підвищення рівня академічної культури, стимулювання до створення власних ідей в академічній спільноті та інформування про принципи академічної доброчесності усіх учасників освітнього процесу.

У рамках заходу 27 квітня відбувся вебінар для студентів та науково-педагогічних працівників «Дотримання академічної доброчесності здобувачами вищої освіти при написанні кваліфікаційних робіт», який проводив заступник декана з наукової роботи Роман Павлов.

Під час вебінару наголошувалось на тому, що порушення академічної доброчесності – це серйозна проблема сучасної освіти. Спікер акцентував увагу на тому, що відповідно до Положення про запобігання та виявлення фактів порушення академічної доброчесності у Дніпровському національному університеті імені Олеся Гончара обов’язковій перевірці на академічний плагіат підлягають, зокрема, кваліфікаційні роботи здобувачів вищої освіти. Учасників вебінару проінформували про особливості застосування показників оригінальності текстів кваліфікаційних робіт, а також розглянули питання щодо відповідальності за академічний плагіат. Значну увагу було приділено мотиваційним аспектам дотримання студентами академічної доброчесності в контексті підвищення якості освіти.


28 квітня т.в.о. завідувача кафедри міжнародної економіки і світових фінансів Наталія Краснікова провела вебінар, на якому розповіла про основні види порушень академічної доброчесності та різновиди академічного плагіату. Спікер сконцентрувала увагу на інструментах просування доброчесності на практиці та вказала шляхи дотримання академічної доброчесності, а саме: посилання на джерела інформації у разі використання ідей, розробок, тверджень, відомостей; дотримання норм законодавства про авторське право і суміжні права; надання достовірної інформації про методики і результати досліджень, джерела використаної інформації та власну педагогічну (науково-педагогічну, творчу) діяльність; контроль за дотриманням академічної доброчесності здобувачами освіти; об’єктивне оцінювання результатів навчання.

Спікер також зазначила, що відповідно до п. 8 ч. 2 ст.16 Закону України «Про вищу освіту», система внутрішнього забезпечення якості вищої освіти має забезпечувати «дотримання академічної доброчесності працівниками закладів вищої освіти та здобувачами вищої освіти». Погляди студентів на проблеми академічної доброчесності значною мірою залежать від загальної атмосфери у закладі вищої освіти, типових практик викладачів і представників адміністрації, спеціального навчання. Тому педагогічні, науково-педагогічні і наукові працівники, а також представники адміністрації самі мають бути академічно доброчесними і здатними формувати відповідну компетентність у студентів.

Програми вебінарів охопили всіх учасників освітнього процесу факультету. За їх підсумками студенти та викладачі поставили низку запитань до спікерів, на які отримали вичерпні відповіді.

Доцентка кафедри міжнародної
економіки і світових фінансів
Ольга Пащенко,
заступник декана з наукової роботи
Роман Павлов


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram