Версія для друку

Прикладні дослідження студентів-програмістів ДНУ визнані кращими

Двоє магістрів факультету прикладної математики спеціальності 121 «Інженерія програмного забезпечення» стали переможцями Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт. Випускник магістратури цього року Іван Невкритий отримав диплом I ступеня зі спеціальності «Комп'ютерні науки». Олексій Земляний отримав диплом III ступеня зі спеціальності «Інформаційні системи і технології». Науковий керівник обох юнаків – кандидатка технічних наук, доцентка кафедри математичного забезпечення ЕОМ Світлана Антоненко.

Згідно з наказом Міністерства освіти і науки України №1457від24.11.2020р. «Про проведення Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт з галузей знань і спеціальностей у 2020/2021н.р.» базовим закладом освіти з проведення II туру Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт за спеціальністю «Комп’ютерні науки» призначено Центральноукраїнський національний технічний університет, м. Кропивницький.

Загалом, з цієї спеціальності було подано 84 студентські наукові роботи від представників 46 закладів вищої освіти України. Авторів 32 найбільш рейтингових робіт запросили до участі у фіналі, який проходив у формі підсумкової науково-практичної конференції 20 та 21 квітня на онлайн-платформі Zoom. До фіналу вийшли представники закладів вищої освіти України із Вінниці, Дніпра, Запоріжжя, Києва, Краматорська, Кременчука, Кривого Рогу, Кропивницького, Львова, Маріуполя, Одеси, Сум, Харкова, Чернівців.


Тема конкурсної роботи Івана Невкритого – «Розроблення системи аналізу штучних небесних тіл з космічним сміттям». Він уже не вперше радує рідний факультет прикладної математики своїми успіхами. Іван успішно пройшов курс Cisco Networking Academy в рамках університетського курсу «Об’єктно-орієнтоване програмування»: CPP–Advanced ProgramminginC++ також під керівництвом Світлани Антоненко та склав іспит CPA–C++Certified Associate Programmer C++Institute з результатом 96%. Після цього успіху Івана запросили до компанії AMC Bridge Ukraine у сфері 3D-графіки, де він уже три роки успішно працює спеціалістом з оптимізації розрахунків, пов’язаних з рухом тіл та виявленням їх зіткнень у 3D та 2D-просторах.

Нині Іван Невкритий вступає до аспірантури за спеціальністю 121 «Інженерія програмного забезпечення» та планує співробітництво з Noosphere та Інжиніринговою школою Noosphere на базі ДНУ для отримання консультацій фахівців та реальних даних про космічне сміття для тестування та оптимізації програмного продукту у випадку великих обсягів даних.

Конкурсна робота Олексія Земляного «Інформаційна технологія в задачах гідрологічного моніторингу» присвячена актуальній проблемі сьогодення – раціонального користування водними ресурсами України.


Згідно з наказом Міністерства освіти і науки України № 1457 від 24.11.2020 р. «Про проведення Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт з галузей знань і спеціальностей у 2020/2021 н.р.» базовим закладом освіти з проведення II туру Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт за спеціальністю «Інформаційні системи і технології» призначено Хмельницький національний університет. Із цієї спеціальності було подано 88 студентських наукових робіт (109 учасників). Авторів 23 найбільш рейтингових досліджень запросили до участі у фіналі, який проходив у формі підсумкової науково-практичної конференції 26 квітня на онлайн-платформі Zoom. Кожну роботу розглядало не менше трьох незалежних експертів з 14 ЗВО України.

Олексій Земляний плідно займається науковою діяльністю з першого курсу. Кожен рік бере участь у міжнародних та всеукраїнських науково-практичних конференціях, має публікацію у фаховому збірнику наукових праць категорії Б. Матеріали його дослідження увійшли до монографії.

У 2020 році за успіхи у навчанні, активну наукову, волонтерську та профорієнтаційну діяльність Олексію Земляному була призначена академічна стипендія Президента України. Наприкінці 2020 року Олексій став переможцем загальноуніверситетського конкурсу «Лідер студентської науки ДНУ» за підсумками 2019-2020 н.р. у напрямі «Технічні науки». Юнак має 11 наукових публікацій та 4 сертифікати Cisco Networking Academy.

Нині Олексій навчається на першому курсі магістратури та працює викладачем інформатики профільного рівня в ЗОШ № 112 у Дніпрі.

Ми пишаємося Іваном Невкритим та Олексієм Земляним, раді їхнім успіхам та успіхам їхнього наукового керівника Світлани Антоненко. Бажаємо їм нових звершень.

Олександр Кузенков, доцент,
заступник декана факультету
прикладної математики


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram