Версія для друку

Історики ДНУ – серед авторів енциклопедичного видання про місцеві пам’ятки

16 квітня в Дніпропетровській обласній державній адміністрації пройшла презентація книг «Пам’ятки історії та культури Софіївського району» та «Пам’ятки історії та культури міста Покров» (за матеріалами «Зводу пам’яток історії та культури України»). До підготовки видань долучилися історики Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара. Круглий стіл приурочили до Дня пам’яток історії та культури України та Міжнародного дня пам’яток і визначних місць.


У презентованій книзі «Пам’ятки історії та культури Софіївського району» можна ознайомитися з усіма виявленими пам’ятками історії та культури, що знаходяться на території колишнього Софіївського району, про кожну з них фахівці підготували коротку історичну довідку. Книга розпочинається з «Історичного нарису» Софіївського району, який підготував доцент кафедри всесвітньої історії ДНУ Альберт Венгер. Під час написання нарису було залучено архівні матеріали Державного архіву Дніпропетровської області, Архіву Управління Служби безпеки в Дніпропетровській області. Крім того, автор здійснив експедиції у населенні пункти Софіївського району, де у місцевих музеях виявив унікальні матеріали: фотографії, особисті документи мешканців району. Оригінальною знахідкою є рукопис спогадів мешканки смт Софіївка М.П. Стець, у якому жінка повідала про пережиті нею часи нацистської окупації. Усі виявлені матеріали введені до наукового обігу.

Це не перші видання проєкту, який за підтримки обласної державної адміністрації реалізує Дніпропетровський обласний центр з охорони історико-культурних цінностей. Перед цим світ побачили «Пам’ятки історії та культури»: Апостолівського, Томаківського та інших районів Дніпропетровщини, до підготовки яких також долучалися університетські історики.


Під час круглого столу заступниця голови облдержадміністрації Ольга Горб відзначила важливість проєкту у формуванні історичної пам’яті. Начальниця Управління культури, туризму, національностей і релігій Наталія Першина додала, що видання надзвичайно своєчасне і буде корисним для громад не лише в галузі освіти, але й практичної діяльності, оскільки тепер вони матимуть перелік та зображення усіх пам’яток, що знаходяться на їхній території.

На думку директорки Дніпропетровського обласного центру з охорони історико-культурних цінностей Лідії Голубчик, ознайомлення читачів із книгою дозволить їм відчути належність нашої багатої регіональної історико-культурної спадщини до світового історико-культурного надбання.

Доцент Альберт Венгер


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram