Версія для друку

«Кришечка для крихітки»

Дніпровський національний університет імені Олеся Гончара долучився до акції «Кришечка для крихітки» Благодійного фонду «Генофонд майбутнього». У суботу, 13 березня, біля Палацу студентів ДНУ встановлено інсталяцію у формі серця для збирання пластикових кришок, а кошти від благодійного проєкту будуть спрямовані на допомогу дітям із особливими освітніми потребами. Благодійну акцію, що має освітнє та природозахисне спрямування, підтримала й Дніпровська міська рада.

Співпраця ДНУ імені Олеся Гончара із Центром медичної та соціально-педагогічної реабілітації Dnipro Sensory World розпочалася із підписання Меморандуму про підтримку дітей і молоді з особливими освітніми потребами. Як зазначила виконувачка обов’язків ректора ДНУ Ольга Соколенко, нині в нашому університеті на І-ІV курсах навчаються 115 студентів з особливими освітніми потребами, для яких доступні всі ресурси ДНУ – як у навчальній та позанавчальній роботі, так і в рамках благодійної волонтерської допомоги. «Сьогодні наш університет спрямовує зусилля на організацію й кураторство такого інклюзивного освітньо-реабілітаційного кластеру, де при взаємодії багатьох фахівців були би створені найкращі умови для молоді з особливими освітніми потребами. Ми прагнемо, щоб у сучасному світі всі діти почувалися рівними, що їм максимально надавалися усі необхідні освітні послуги, – підкреслила Ольга Леонідівна. – До збирання пластику для такої шляхетної цілі можуть долучитися як наші студенти, які відвідують заходи в Палаці студентів ДНУ, так і всі містяни, прогулюючись парком Шевченка. Також зараз представники різних кафедр ДНУ готують профорієнтаційний захід для вихованців Центру медичної та соціально-педагогічної реабілітації Dnipro Sensory World та їхніх батьків. Ми розкажемо не тільки про освітні програми нашого університету, а й про можливості інклюзивного супроводу студентів із особливими потребами».

Вивченням специфіки адаптації та вдалої підготовки таких студентів вже 15 років займаються спеціалісти факультету психології та спеціальної освіти. Саме фахівці кафедри педагогіки та спеціальної освіти наразі володіють вагомими доробками як у сфері безпосередньої допомоги дітям з інклюзією, так і у сфері консультації сімей чи взаємодії із профільними спеціалістами. Також широкі можливості для інклюзивного супроводу та професійної підтримки таким студентам у ДНУ пропонує факультет медичних технологій діагностики та реабілітації.

Анна Кириченко, директорка БФ «Генофонд майбутнього» говорить, що проєкт ініціювали саме в ДНУ імені Олеся Гончара, адже прагнули, щоб у студентському середовищі формувалося толерантне ставлення до дітей з особливими освітніми потребами. «Ми привчаємо молодь толерантно поводитися із людьми з особливими потребами, допомагати їм, адже я вважаю, що у кожної людини мають бути безмежні можливості для саморозвитку, освіти, заняття улюбленими справами. Центр медичної та соціально-педагогічної реабілітації Dnipro Sensory World допомагає таким дітям, а лікування та реабілітація можуть бути досить тривалими, тому нам важлива кожна гривня. Ми вирішили відійти від класичного збирання допомоги в грошовому еквіваленті й започаткували соціально-екологічну акцію. Наразі не очікуємо великого фінансового ефекту від акції, адже прорахувавши транспортні витрати, логістику тощо, з кожної такої інсталяції можемо за один раз отримати близько 500 грн, але для нас і такі суми важливі. У першу чергу, ми прагнемо соціального ефекту у вихованні молодого покоління та екологічного ефекту від утилізації пластику і розвитку у містян звички до сортування сміття. Долучитися до проєкту «Кришечка для крихітки» може кожен мешканець Дніпра. Я щаслива, що разом зі своєю альма-матер змогла реалізувати цей проєкт, і тепер прекрасна інсталяція «Серце» стоїть біля Палацу студентів ДНУ і допомагає зробити світ кращим і чистішим», – зазначила Анна Володимирівна.

Фоторепортаж телеканалу «Відкритий»: Поможем детям: в днепровском парке Шевченко установили инсталляцию для сбора пластика

Відеосюжет 9 телеканалу зі встановлення інсталяції: “Кришка для крихітки”: у Дніпрі встановили інсталяції для збору пластику

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram