Версія для друку

День українського добровольця

Верховна Рада України 2017 року постановила 14 березня відзначати щорічно як День українського добровольця на честь самовідданості, мужності та героїзму захисників незалежності, суверенітету і територіальної цілісності України та з метою подальшого зміцнення патріотичного духу у суспільстві, посилення уваги та турботи до учасників добровольчих формувань. Саме в цей день 2014 року перші 500 бійців-добровольців Самооборони Майдану прибули на полігон Нові Петрівці для формування першого добровольчого батальйону.

2014 рік був переломним для України. Непоказний патріотизм, воля до свободи стали поштовхом до масового бажання захищати свою країну. В числі перших добровольців – випускники й студенти університету…

У боях за Українську державу на Сході України загинули представники різних факультетів: Роман Карась, Володимир Градиський, Дмитро Астапов, Павло Левчук, Олександр Черніков, Олексій Тищик, Сергій Петров, Денис Гаврюшин, Андрій Савчук, Вадим Ричков, Роман Романенко. В нашому університеті гідно пошановано пам’ять загиблих, яким встановлено Пам’ятний знак у холі четвертого поверху головного корпусу. Біля Пам’ятного знаку відбуваються мітинги-реквієми та покладання квітів за участі студентів і педагогів.

Портрети героїв увійшли до відкритої в жовтні 2018 року в Палаці студентів галереї «Їхні імена – в нашій історії», присвяченій учасникам АТО із числа студентів, випускників і викладачів ДНУ та інших ЗВО Дніпра. Експозиція із 27 робіт стала подарунком від автора – колишнього працівника ДНУ, професора Анатолія Щетиніна. Це ще одна локація в університеті, де очі героїв дивляться на нас і спонукають бути гідними своєї країни…

Шануючи добровольців, на Алеї пам’яті Дніпра щорічно збираються випускники університету – ровесники загиблих, студенти, викладачі, для яких наші герої – приклад мужності і самовідданності.

Пам’ятаємо усіх загиблих. Вітаємо добровольців зі святом.

Центр гуманітарних проблем освіти та виховання молоді


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram