Версія для друку

ДНУ зміцнює співробітництво з Українським інститутом вивчення Голокосту

У Дніпровському національному університеті імені Олеся Гончара відбулося підписання договору про співпрацю та взаємодію між ДНУ та Благодійним фондом «Український інститут вивчення Голокосту ”Ткума”».

Документ про стратегічну взаємодію двох дніпровських установ підписали виконувачка обов’язків ректора Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара, докторка юридичних наук, професорка Ольга Соколенко та директор благодійної організації «БФ Український інститут вивчення Голокосту ”Ткума”», кандидат історичних наук Ігор Щупак. На церемонії укладання договору, що транслювалася у форматі Zoom-конференції, також були присутні декан історичного факультету ДНУ, доктор історичних наук, професор Сергій Світленко, директор Центру гуманітарних проблем освіти та виховання молоді ДНУ, доктор історичних наук, професор Валентин Іваненко та заступник директора з наукової роботи Інституту «Ткума» Єгор Врадій.

Відкриваючи представницьке зібрання, виконувачка обов’язків ректора ДНУ Ольга Соколенко відзначила безперечну важливість укладання такого договору у громадському та в науковому аспектах. «По-перше, тема Голокосту є актуальною і знайомою для всіх нас, адже тією чи іншою мірою вона, на жаль, торкнулася багатьох сімей в Україні. Крім того, маємо надію, що завдяки цій спільній ініціативі для студентів-істориків Дніпровського національного університету відкриються широкі перспективи професійного зростання. Наприклад, у процесі співпраці наші студенти отримають змогу набути нових наукових та практичних прикладних навичок, у них з’явиться можливість участі в цікавих міжнародних грантових програмах, а, відтак, зростуть шанси на подальше успішне працевлаштування», – наголосила Ольга Леонідівна.

Директор Українського інституту вивчення Голокосту Ігор Щупак, зі свого боку, подякував пані Ользі Соколенко за можливість і честь формалізувати співпрацю, яка фактично давно вже існує між нашими науковими інституціями. Зокрема, ДНУ та Інститут «Ткума» вже мають чимало спільних наукових проєктів: підготовка публікацій у наукових виданнях ДНУ та фаховому виданні Інституту «Ткума» «Проблеми історії Голокосту: Український вимір»; проведення науково-практичних конференцій, круглих столів, семінарів, літніх шкіл та ін. «Ми щасливі, що серед наукових співробітників Інституту «Ткума» та нашого Музею «Пам’ять єврейського народу та Голокост в Україні» близько 90% – це випускники історичного факультету Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара, – зазначив на зустрічі Ігор Якович. – Наразі ми продовжуємо роботу з підвищення кваліфікації наших працівників – деякі з них нині навчаються в аспірантурі ДНУ та успішно захищають кандидатські дисертації. Також ми продовжуємо розвивати спільні освітні проєкти: співпрацюємо з історичним факультетом ДНУ із залучення молодих науковців до дослідницької роботи в обласному відділенні Малої академії наук, займаємося вдосконаленням фахового рівня дніпровських вчителів тощо. До того ж Дніпровський національний університет імені Олеся Гончара та особисто декан історичного факультету Сергій Світленко активно сприяють підтримці нашої програми «Школа молодого екскурсовода History_Labs», спрямованої на вивчення історії рідного краю, яка з 2021 року, по суті, слугуватиме практичною базою для підготовки майбутніх екскурсоводів, референтів та консультантів у рамках нової освітньої програми ДНУ «Історична україністика і прикладна історія». Отже, на сьогодні з Дніпровським національним університетом ми маємо безліч цікавих напрямів роботи й так само очікуємо на гарні перспективи подальшої співпраці», – підкреслив Ігор Щупак.

«Сьогоднішня подія, можна сказати, це певне підбиття підсумків більш ніж 20-літньої історії доброго співробітництва між ДНУ й Інститутом «Ткума». Відзначу, що в України, дійсно, дуже цікава і складна історія, чимало сторінок якої досі залишаються незвіданими. Та все ж у наш час з’являються нові дослідження, ідеї й концепції, постійно розширюється джерельна база і вдосконалюється теоретико-методологічний інструментарій. Тож я переконаний, що інтенсифікувати й підвищити ефективність сучасних досліджень можливо як раз завдяки тісній співпраці різних установ. Прикладом такого плідного співробітництва, безперечно, є і наша спільна багаторічна робота з благодійним фондом «Український інститут вивчення Голокосту ”Ткума”», – сказав декан історичного факультету, професор Сергій Світленко.

А на нових аспектах співпраці дніпровського класичного університету та громадської благодійної структури історичного спрямування «Ткума» у своєму виступі зосередився директор Центру гуманітарних проблем освіти та виховання молоді ДНУ професор Валентин Іваненко. Зокрема, як науковий керівник обласної частини загальнонаціональної програми «Реабілітовані історією» Валентин Васильович запропонував керівництву Інституту «Ткума» майбутнє організаційне й інтелектуальне співробітництво у сфері переосмислення не лише теми Голокосту, а й інших болючих сторінок українського минулого (трагічної історії політичних репресій, Голодоморів тощо).

Докладніше процедуру підписання договору Ви можете переглянути у відеозаписі Zoom-конференції на офіційній сторінці ДНУ у Facebook: https://www.facebook.com/dnu.dp.ua

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram