Версія для друку

Меморандум про співпрацю у сфері інклюзивної освіти

У рамках налагодження державно-приватного партнерства Дніпровський національний університет імені Олеся Гончара уклав меморандум із Центром медичної та соціально-педагогічної реабілітації Dnipro Sensory World.

Меморандум про співпрацю та взаємодію для підтримки дітей і молоді з особливими освітніми потребами, які потребують інклюзивної форми навчання, підписали виконувачка обов’язків ректора Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара Ольга Соколенко й директорка Центру медичної та соціально-педагогічної реабілітації Dnipro Sensory World Анна Кириченко.

Відкриваючи цей важливий із соціальної точки зору захід, професорка Ольга Соколенко наголосила на його актуальності. «Головною метою підписання нашого меморандуму сьогодні є організація роботи й кураторство такого інклюзивного освітньо-реабілітаційного кластеру, де при взаємодії багатьох фахівців були би створені найкращі умови для молоді з особливими освітніми потребами. Адже ми дуже хочемо, щоби такі діти у сучасному світі відчували себе саме тими особами, яким максимально надаються усі необхідні освітні послуги на рівні з іншими дітьми. І задля такої високої мети ми плануємо залучити сили й увесь багаторічний досвід спеціалістів різних факультетів Дніпровського національного університету», – підкреслила Ольга Леонідівна.

Ідейною натхненницею й ініціаторкою нинішнього проєкту співпраці між нашими організаціями виступила колишня випускниця ДНУ, а нині директорка оздоровчого центру з гармонійного розвитку дітей з інклюзією Анна Кириченко. «Як і кожна свідома колишня студентка й випускниця я, безумовно, стежу за долею альма-матер і цікавлюся тим, що у ній відбувається. Ознайомившись зі стратегією розвитку рідного університету, я була приємно вражена, що така соціальна складова, як інклюзивна освіта чи робота з дітьми із особливими освітніми потребами, є однією з провідних, куди університет наразі спрямовує свою діяльність. А нас дуже хвилює подальша професійна доля дітей з інклюзією, адже вона має бути якось визначена. Окрім безпосереднього оздоровлення таких дітей на території нашого Центру, ми неабияк зацікавлені й у проведенні для них різних профорієнтаційних заходів, тому що вболіваємо за те, аби права молоді з інклюзією дотримувалися. Тому наразі звертаємося за досвідом і підтримкою фахівців ДНУ і навіть пропонуємо спільну роботу для врегулювання на законодавчому рівні деяких колізій та прогалин в Законі України «Про освіту» щодо особливостей доступу осіб з особливими освітніми потребами до освітніх послуг», – прокоментувала власну ініціативу Анна Володимирівна.

Також, за словами пані Анни, у планах співпраці між ДНУ та реабілітаційним центром Dnipro Sensory World – численні спільні благодійні заходи, покликані не лише на збір коштів для дітей з інклюзією, й на виховання толерантного ставлення до них в українському суспільстві. «Сподіваємося разом привернути увагу людей до проблем, які й досі подекуди виникають у нашому у суспільстві, ближче ознайомивши їх із нормами Конституції України, за якими всі громадяни мають рівні права та обов’язки, зокрема, й право на освіту», – наголосила Анна Кириченко.

До обговорення колегіального бачення розвитку концепції надання якісних освітніх та реабілітаційних послуг дітям та молоді з особливими освітніми потребами долучилися також інші учасники зустрічі – профільні фахівці з факультету психології та спеціальної освіти, факультету медичних технологій діагностики та реабілітації та біолого-екологічного факультету ДНУ. Зокрема, доктор біологічних наук, деканеса біолого-екологічного факультету Олена Севериновська; кандидат психологічних наук, декан факультету психології та спеціальної освіти Дмитро Волков; кандидатка педагогічних наук, завідувачка кафедри педагогіки та спеціальної освіти Людмила Ніколенко; кандидатка педагогічних наук, керівниця Центру соціальних ініціатив та волонтерства Зоя Бондаренко, а також кандидатка медичних наук, заступниця деканеси факультету медичних технологій діагностики та реабілітації Єлизавета Фаузі. Спікери ознайомили гостю зі статистикою Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара щодо кількості студентів з інклюзією, розповіли про успішний досвід підготовки й освітні ресурси для молоді з особливими освітніми потребами й презентували волонтерські проєкти ДНУ на допомогу таким студентам.

За підсумками зустрічі вже був запланований перший профорієнтаційний захід від представників ДНУ для клієнтів центру Dnipro Sensory World із визначення з напрямом майбутньої професійної діяльності. Також у подальшому розглядається спільна розробка грантових програм для реалізації різних благодійних соціальних проектів, призначених для дітей з особливими освітніми потребами.

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram