Версія для друку

На честь академіка Володимира Моссаковського

13 листопада в Дніпровському національному університеті імені Олеся Гончара урочисто відкрили меморіальну дошку легендарному ректору Володимиру Моссаковському.

Меморіальну дошку встановлено на фасаді навчального корпусу №5, розташованому на вулиці Володимира Моссаковського, названої на честь видатного науковця і педагога.

«Зіркою першої величини сяє на академічному небосхилі постать видатного вченого-механіка й педагога академіка НАН України Володимира Івановича Моссаковського. Усе його життя – яскравий приклад самовідданого служіння Батьківщині та Науці», – так оцінював Почесного ректора нашого університету президент Національної академії наук України Борис Патон. Про це нагадав присутнім, відкриваючи урочисту церемонію, виконувач обов’язків ректора, професор Олег Дробахін. Він підкреслив значення постаті Володимира Моссаковського для університету, наголосив на його визначній ролі в побудові університетського містечка, розвитку навчальної та наукової бази, удосконаленні кадрової політики й підвищенні ролі ДДУ в системі вищої освіти.

Також на урочисту церемонію на вулиці, що віднедавна завдяки декомунізації топоніміки Дніпра носить ім’я академіка Володимира Моссаковського, прийшли член-кореспондент Національної академії наук України Вадим Гудрамович, проректор університету, професор Сергій Оковитий, директор Центру гуманітарних проблем освіти та виховання молоді Валентин Іваненко, декан механіко-математичного факультету, професор Олександр Хамініч, професор Анатолій Дзюба, члени родини Володимира Моссаковського, науковці механіко-математичного факультету та факультету прикладної математики.

Образ Володимира Моссаковського втілив у граніті відомий дніпровський скульптор, народний художник України Володимир Небоженко, який є давнім другом і партнером ДНУ.

Промовці говорили про видатні наукові здобутки легендарного ректора та його непересічну й харизматичну особистість, яка на два десятки років стала уособленням університету. Доньки Олена Пошивалова і Тетяна Ткаченко подякували університетській громаді за увічнення пам’яті Володимира Моссаковського. Зокрема, донька Тетяна відзначила, що батько був щасливою людиною, в університеті реалізовувалися всі його задуми, завдяки співпраці з КБ «Південне» він міг втілювати свої наукові розробки в конструкціях ракет.

Віднині в університеті є ще одне пам’ятне місце, яке засвідчує пам'ять і пошану університетської родини до найвидатніших особистостей, які жили й працювали задля розбудови університету й держави.

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram