Версія для друку

Уряд України обіцяє підтримку освіті в галузі високотехнологічних озброєнь

Український інститут безпекових досліджень (УІБД) організував 12 серпня у Києві «круглий стіл» на тему: «Технології асиметричної протидії зовнішній агресії та шляхи їх ефективного розвитку». У ньому взяли участь: Володимир Горбулін – голова Наглядової ради Українського інституту безпекових досліджень (УІБД), академік, перший віце-президент Національної академії наук України, член наглядової ради ДК "Укроборонпром"; Олексій Данілов – секретар Ради національної безпеки і оборони України; Олег Уруський – віце-прем’єр-міністр України – міністр з питань стратегічних галузей промисловості України; Валентин Бадрак – член Правління Українського інституту безпекових досліджень (УІБД), директор Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння (ЦДАКР); Сергій Згурець – член Правління Українського інституту безпекових досліджень (УІБД), директор інформаційно-консалтингової компанії «Дефенс Експрес».

Під час заходу фахівці Українського інституту безпекових досліджень та спікери ознайомили суспільство із своїми поглядами на розвиток асиметричного потенціалу протидії зовнішній агресії. Були визначені можливості та умови технологічного зростання в Україні, створення високотехнологічних Збройних Сил та сучасної системи стримування зовнішньої агресії. Особливу увагу було приділено реформуванню оборонно-промисловому комплексу (ОПК) і, в першу чергу, освіти.

Стосовно нашого міста й, зокрема, Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара, виділимо наступні важливі моменти круглого столу.

По-перше, в Україні створять ракетно-космічний центр "Південний", до якого увійдуть всі корпоратизовані підприємства Державного космічного агентства, авіаційні підприємства, зокрема ДП "Антонов". Цей центр входитиме до аерокосмічної холдингової компанії.

По-друге, Рада національної безпеки та оборони провела аналіз системи вищої освіти в Україні в контексті національної безпеки і представить його Пре-зиденту і Прем’єр-міністру. «Це аналіз стану системи вищої освіти та державного замовлення на підготовку фахівців (бакалаврів і магістрів), наукових, науково-педагогічних та робітничих кадрів саме в контексті національної безпеки. Бо без людей, без інтелекту ми з вами перемогу не здобудемо. Головне – це фахові люди», – наголосив Олексій Данілов, секретар РНБОУ. Також йшлося й про підвищення заробітної плати викладачам унікальних дисциплін в галузі ракетобудування, молодим фахівцям, які після університету підуть працювати на профільні підприємства, та студентам-фізтехівцям.

Ми звернулися за коментарем до завідувача кафедри двигунобудування ДНУ ім. Олеся Гончара, доктора технічних наук Юрія Мітікова. «Проблема ця назріла давно. Розпорошувати мізерні бюджетні кошти (в порівнянні з РФ) в усіх напрямках озброєнь безглуздо. Саме в ракетобудуванні і авіації ми найближче до світового рівня. Навіть Міністерство оборони РФ визнає, що дніпропетровське КБ «Південне» – найкраща ракетна організація колишнього Радянського Союзу. У ракетобудуванні саме завдяки високому рівню двигунобудування ми створили паритет зі США, компенсуючи велике відставання в електроніці, матеріалознавстві, технологіях. Підготовку відмінних ракетних двигунобудивників в Україні здійснювали ХАІ та фізико-технічний факультет нашого університету. Через певні причини в ХАІ провідні фахівці з двигунобудування звільнилися, пішли на пенсію, кафедри було переформатовано. У Дніпровському національному університеті ще залишилися досвідчені викладачі, без перебільшення, це унікальні науковці зі спеціалізацій, яких ви не знайдете в усій Україні. Але для кого ми готуємо фахівців? Сьогодні, внаслідок непродуманих реформ системи вищої освіти, від-повідь на це питання невтішна. У сучасному переліку спеціальностей, з яких ведеться підготовка в ЗВО, збереглася лише одна – «Авіаційна та ракетно-космічна техніка». В її рамках неможливо надати повний обсяг дисциплін, необхідних для навчання майбутніх ракетобудівників (викладається близько третини потрібних курсів). Завеликий гуманітарний блок, знанням якого, на мою думку, сьогодні супостата не зупиниш. У бакалавріаті ми викладаємо дві дисципліни з двигунобудування: «Силові установки» і «Гідравліка та газова динаміка». Але ж у нас зберігся потенціал для викладання інших, унікальних і таких потрібних дисциплін, які б дали Україні реальну перевагу у протистоянні з ворогом. Тож, реформа вищої освіти в галузі високотехнологічних озброєнь – назріла тема, й ДНУ готовий всіляко допомагати в її реалізації», – підкреслив Юрій Олексійович.

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram