Версія для друку

Пам'ять про Героя

Із рубрики "Шануймо плем'я переможців"

Пам'ять про Героя

На фасаді навчального корпусу №13 Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара розташована меморіальна дошка на честь Героя Радянського Союзу, гвардії молодшого лейтенанта Василя Павловича Юбкіна (1920–1968), легендарного героя-танкіста, українського Мересьєва, який після закінчення війни навчався, а потім працював на кафедрі військової підготовки нашого університету. Уже стали легендою його відчайдушна сміливість, незламна мужність, виявлені, зокрема, в останньому для нього бою поблизу Варшави, його титанічний дух, що, долаючи смерть і фізичне безсилля, повів його до нових звершень.

Герой Радянського Союзу Василь Павлович Юбкін

Після війни йому стало снаги отримати блискучу освіту, здобути науковий ступінь кандидата історичних наук і прокладати далі свій науковий шлях.

Ще із 70-х років минулого століття щорічно восени в університеті проводився крос на честь Василя Павловича Юбкіна. Цю традицію відновлено останніми роками. І знову радісний вир сотень молодих, засмаглих після літа бігунів і бігунок переконує в слушності життєвого кредо героя – немає перешкод для сильного духу й гарячого серця.

Ольга Шаф, доцент кафедри української літератури
факультету української й іноземної
філології та мистецтвознавства
(із книги «Ми пам’ятаємо! Університет звитяжний»)


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram