Версія для друку

Аспірант ДНУ виграв грант на поїздку до CERN

У рамках Міжнародної школи «Франція-CERN-Україна» з фізики високих енергій та медичної фізики (FCUS 2020), що проходить у ДНУ 2-4 березня, відбувся конкурс студентських наукових робіт. Одним із трьох переможців став аспірант кафедри теоретичної фізики ДНУ Павло Мінаєв, який здобув грант на поїздку до Європейської організації ядерних досліджень (CERN).

Випускник Дніпропетровського обласного ліцею-інтернату фізико-математичного профілю при ДНУ, а нині аспірант першого року навчання кафедри теоретичної фізики Павло Мінаєв на конкурс представив роботу «Електрослабкий фазовий перехід з урахуванням спонтанного намагнічування вакууму». Присвячена вона фундаментальному дослідженню фазових переходів – різких змін поведінки величин у ранньому Всесвіті за надзвичайно високих температур, відколи елементарні частинки за рахунок механізму Хіггса набули маси. «У цьому проекті ми з моїм науковим керівником завідувачем кафедри теоретичної фізики, доктором фізико-математичних наук, професором Володимиром Васильовичем Скалозубом досліджували процеси та умови цього переходу. Тому що наразі питання баріонної асиметрії залишається відкритим і неабияк актуальним. Власне, як виникло це явище і чому воно взагалі відбувається, сучасна теорія, на жаль, пояснити не може. Тож ми провели певні власні дослідження, щоб якось модифікувати цю теорію, аби з нашими врахуваннями, уже у рамках нової теорії, нам все ж таки вдалося пояснити цей процес. Зокрема, нам відомо, що й зараз на Великому гадронному колайдері проводяться подібні досліди (звісно, за значно нижчих температур). Проте деякі процеси, що там відбуваються, мають відбуватися і за більших температур», – пояснив молодий учений.

Саме ця ґрунтовна наукова праця Павла Мінаєва і була визнана інтернаціональним журі однією із трьох найкращих серед 19 інших конкурсних проектів студентів з Києва, Дніпра, Харкова та Сум, виконаних із тематики фізики експериментів на Великому гадронному колайдері та пов’язаних із ними досліджень із медичної фізики. Тепер на талановитого молодого фізика чекає тижневе перебування в Європейському центрі ядерних досліджень (CERN) – найбільшій у світі лабораторії фізики високих енергій, що базується в Женеві (Швейцарія), а також екскурсія до однієї із колаборацій в Університеті Париж-Сакле. Обидві навчальні поїздки профінансує Посольство Франції в Україні у рамках підтримки французько-української співпраці у науковій сфері.

Молодий науковець дуже радий уже в червні відвідати місце, де проходять експерименти найбільшого і найдорожчого проекту сучасності, – Великий гадронний колайдер поблизу Женеви. «Там у мене буде можливість не лише побачити надсучасну комп’ютерну техніку для обробки експерименту з максимальною точністю, а й зустріти відомих і креативних закордонних професорів. Звісно, спілкування із фахівцями такого рівня значно розширить мій науковий світогляд. Адже ті наукові проблеми, якими мої колеги практично займаються там, не розглядаються наразі ані в жодних університетських курсах, ані в аспірантурі», – розповів Павло.

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram